Sült hernyó a karácsonyi asztalon?  – ünnepi ételek a világ minden tájáról

Sült hernyó a karácsonyi asztalon?  – ünnepi ételek a világ minden tájáról

Töltött káposzta, halászlé és bejgli persze nekünk ez a nagybetűs karácsonyi menü, de ezt az ünnepet nyilvánvalóan az egész világon ünneplik, és egy tipikus karácsonyi vacsora minden országban egészen másképp néz ki. Vess pillantást a következő listánkra, amelyből megtudhatod, hogy milyen eklektikus ételek kerülnek az asztalra a világ különböző kultúráiban.


selyodka pod shuboy – Oroszország

Shutterstock

Az Oroszországból származó selyodka pod shuboy valószínűleg az egyik extravagánsabb kinézetű étel a listánkon. Szó szerint fordítva „hering bunda alatt", és azért hívják így, mert kockára vágott pácolt heringből áll, amelyet kockára vágott burgonya, sárgarépa, cékla, hagyma és majonéz alá rétegeznek, majd főtt tojással körítik. Gyakran bonyolult mintákat készítenek belőle, és általában partiételként szolgálják fel, és számos orosz ünnepen, különösen karácsonykor elengedhetetlen.

KFC-s csirke – Japán

Shutterstock

Japánban, ahol a keresztény lakosság száma nagyon alacsony, meglehetősen kevés karácsonyi hagyomány létezik. Van azonban egy: a karácsonyi sült csirke. Ez a tradíció pedig a legtöbb szabvány szerint viszonylag új, de népszerűsége az 1970-es években kezdett növekedni, amikor a japán KFC elkezdte népszerűsíteni a sült csirkét karácsonyi ételként.

karácsonyi puding – Anglia

Shutterstock

A karácsonyi puding a 14. századi Angliából származik, és gyümölcsökkel, zabbal, dióval és szalonnával teli kása-szerű ételként kezdte pályafutását. Hagyományosan böjti étkezésként szolgálták fel, amelyet körülbelül öt héttel karácsony előtt, az adventi időszakra való felkészülés jegyében készítettek. A nehéz ételt alkohollal is keverték, majd párolták vagy főzték. Gyakran tartották szerencsét hozónak:

a puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri készítés közben és kíván valamit.

A pudingba ezután különböző dolgokat kevertek bele. Úgy gondolták, hogy az ezüstpénzek, kívánságcsontok, gyűszűk és gyűrűk szerencsét, jólétet és akár házasságot is hoznak azoknak, akik elég szerencsések ahhoz, hogy megtalálják őket evés közben.

mopane hernyó – Dél-Afrika

Shutterstock

A fehérjében gazdag mopane hernyó valójában a Gonimbrasia Belina molylepke hernyója, és bár nem tekinthető szigorúan karácsonyi ételnek, az ünnepi időszakban bőséges mennyiségben fordul elő Dél-Afrikában. Nevüket a Mopane-fáról kapták, amely jól illeszkedik Namíbia, Botswana és Dél-Afrika szárazságtól sújtott tájaihoz

bachalhu – Brazília

Shutterstock

A brazil karácsonyi vacsorát szenteste késő este szolgálják fel, és karácsony másnapjának kora reggeléig tart. Sokféle étel van jelen, és a chester, a csontoktól mentes, készre sütött szupercsirke általában főétel. Egy másik népszerű étel a sózott tőkehal, más néven bacalhau, amely egy népszerű európai étel, amely brazil karácsonyi hagyománnyá vált. Általában egy éjszakán át áztatják, hogy kivegyék belőle a sót, majd golyóvá sodorják és mélyhűtöttre sütik.


A figyelmetekbe ajánljuk