Karácsony.

8 karácsonyi fogás a világ minden tájáról, amitől garantáltan felfordul a gyomrunk!

Magyarországon halászlé, húsleves, rántott hús és egyéb megszokott ételek találhatók meg a legtöbb ünnepi asztalon. Máshol azonban egészen más a helyzet. Az alábbi cikkben 8 olyan karácsonyi fogást mutatunk be a világ minden tájáról, amitől garantáltan felfordul a gyomrunk!

Mattak, Grönland

Amennyiben nem kedveled az extrém ételeket, semmiképp se Grönlandra menj, ugyanis a helyiek az év ezen időszakában Mattakot szoktak enni. De mégis mi ez az étel?

Nemes egyszerűséggel nyers bálnahártya és -zsír, valamint egy porcréteg. Azok szerint akik már fogyasztottak ilyen nyalánkságot, a mattak egy kifejezetten rágós fogás, amelyre érdemes előre felkészülni.

Smalahove, Norvégia

A Smalahove lényegében egy birkafej, amelyet különböző, viszonylag átlagos körettel szolgálnak fel a norvég karácsonyi asztaloknál, illetve az éttermekben.

Smalahovét úgy készítik el, hogy a bundát elégetik, majd a fejet megfüstölik, végül pedig sózzák és megfőzik. A füleket, az orrot és a szemeket a fejjel együtt főzik meg, és ezeket eszik meg először, mivel a helyiek ezeket tartják a legfinomabb falatoknak.

Mopane férgek, Dél-Afrika

Illusztráció.

Robert Gunnarsson/Unsplash

A halászlé és a rántotthús bűvöletében élve nehezen tudjuk elképzelni a különböző gilisztákat a karácsonyi asztalon, azonban Dél-Afrikában sokkal inkább az utóbbit preferálják, egész pontosan a mopane gilisztákat, amelyeket évek óta remek fehérjeforrásként fogyasztják.

Ezek a hernyók többnyire a mopane fa levelein találhatók, a helyiek pedig leszedik őket, megszárítják, megsütik vagy megpirítják.

Kiviaq, Grönland

Térjünk vissza egy pillanatra Grönlandra: ugyanis a helyiek a Kiviaqot úgy készítik, hogy egy kibelezett fóka bőrébe sirályokat vagy auk madarakat tömnek, majd az elkészült ételt egy szikla alá temetik akár 6 hónapra.

A jeles napokon aztán a csípős ételt nyersen fogyasztják el, ami innen nézve borzasztóan bizarrul hangzik.

Karácsonyi halmosás, Lengyelország

Jakub Kapusnak/Unsplash

Listánk ezen pontja nem is feltétlenül az étel, hanem az elkészítési mód miatt számít bizarrnak.

A lengyelek ugyanis sokszor élő édesvízi halat vesznek a boltban, amelyet az otthoni fürdőkádban tárolnak, és csak utána mossák meg és csontozzák ki azt.

CuzCus Paulista, Brazília

A brazilok egy igazán érdekes tortával készülnek a szeretet ünnepére. Ez a hidegen tálalt sütemény ugyanis kukoricapehelyből vagy kukoricalisztből, paradicsomszószból, paradicsomdarabokból, főtt tojásból és konzervekből, például borsóból, zöld kukoricából, olajbogyóból és szardíniából készül.

Lutefisk, Norvégia

Grönland mellett Norvégia is kétszer szerepel az összeállításunkban. A Lutefisk ugyanis úgy készül, hogy a nyers halat vízben érlelik, majd víz és lúg keverékébe helyezik azt.

A folyamat végén kapott étel egy rendkívül erős szagú, kocsonyás állagú fogás lesz, amelynek ragacsossága és szaga hosszú órákon át érezhető a szobában.

Shuba, Ororszország

A Shuba lényegében egy heringből készült rakottétel, amelyet a különböző szláv országokban az ünnepek során tálalnak fel.

Ebben a salátaszerű fogásban, értelemszerűen heringet, hagymát, répát, krumplit és majonézt vegyítenek, amely egybesütve leginkább egy többrétegű tortára hajaz.

Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk