Grönland.

1000 éve nem volt ennyire meleg Grönlandon, mint most

A legfrissebb jégmagadatok szerint a grönlandi hőmérséklet 1995 óta tartó hirtelen megugrása azt mutatja, hogy a sziget 1,5 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál. A kutatók szerint ehhez hasonló jelenségre 1000 éve nem volt példa.


Eddig a grönlandi jégmagok – amelyek bepillantást engednek a régmúlt korok hőmérsékletbe – nem mutatták egyértelmű jelét a globális felmelegedésnek a sziget legtávolabbi, északi, illetve középső részén. A jégmagadatokat azonban 1995 óta nem frissítették. A Nature című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a 2011-ben fúrt, újonnan elemzett magok drámai hőmérséklet-emelkedést mutatnak az előző 15 évben.

Az 1990-es évek és 2011 között folyamatosan emelkedő hőmérsékletet látunk

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Maria Hoerhold, a németországi Alfred Wegener Intézet glaciológusa.

Hoerhold szerint a globális felmelegedés jelei azonban mára egyértelművé váltak a szigeten.

Ez is érdekelhet: Miért melegedik gyorsabban az sarkvidék, mint a Föld többi része?

A jégmagadatok elemzése sok éves munka. A legfrissebb mintákat 2019-ben sikerült megszerezni, azonban fontos tudni, hogy az ehhez hasonló leletek kiértékelése sok évig tart. Hoerhold arra számít, hogy a hőmérséklet emelkedése folytatódik, mivel Grönland jégtakarója és gleccserei az utóbbi időben gyorsabban olvadnak.

A jégmagok segítségével egy 1000-től 2011-ig tartó grafikon készült Grönland proxy-hőmérsékleteiről. Ez azt mutatja, hogy a hőmérséklet az első 800 évben valamelyest hűvösödött, majd felfelé és lefelé kacskaringózott, miközben fokozatosan egyre melegebb lett. A ’90-es évektől kezdve azonban egy drasztikus hőmérséklet-emelkedés indult meg.

Hoerhold szerint az 1995 utáni hőmérséklet-ugrás annyival nagyobb, mint az iparosodás előtti időkben, hogy „szinte nulla" az esélye annak, hogy ez nem egy ember okozta esemény.

A tanulmány szerint a felmelegedés a Grönland olvadó jegeiből elfolyó vízmennyiség hirtelen növekedését is tükrözi.

A korábbi adatok azt is mutatták, hogy Grönland nem melegszik olyan gyorsan, mint az Északi-sarkvidék többi része, ahol napjainkban a hőmérséklet-növekedés négyszer nagyobb, mint a globális átlag. De sajnos úgy tűnik, hogy a szóban forgó sziget kezd felzárkózni.

Hoerhold szerint az új felmelegedési adatok elég rossz hírnek minősülnek, mivel Grönland jégtakarója olvad. A tanulmány ugyanis 2011-es adatokkal zárul, és a következő évben rekord mértékű olvadás volt Grönland-szerte, és a sziget jégvesztesége azóta is jelentős.

Forrás: Fast Company

A figyelmetekbe ajánljuk