Egy DNS.

Illusztráció.

Történelmi felfedezés! A valaha észlelt legrégebbi DNS-mintára bukkantak rá

Egy nemzetközi tudóscsoport 2 millió éves DNS-t nyert ki különböző növényekből, halakból, sőt még egy ősi masztodonból (mamut) is.

Ez a legrégebbi DNS, amelyet valaha is elemezni tudtak – írja az MIT Technology Review. Az előző rekordot tavaly állították fel, amikor a tudósok egy egymillió éves szibériai mamutból nyertek ki részleges genomokat.

A genetikai anyagot Grönland ősi üledékeiből gyűjtötték, a világnak egy olyan területéről, ahol egykor jóval melegebb éghajlat uralkodott, amely lehetővé tette a növény- és állatvilág gazdag ökoszisztémájának virágzását.

Ez is érdekelhet: Tiszta Jurassic Park: egy milliárdos fel akarja támasztani a dínókat

A minták egy részét még 2006-ban vették egy 300 méter vastag agyag- és homokrétegből, és egy koppenhágai fagyasztóban tárolták azokat.

Az eredmények információkat kínálhatnak arra vonatkozóan, hogy a helyi grönlandi ökoszisztéma miként tudott alkalmazkodni a melegedő éghajlathoz az elmúlt kétmillió évben – és hogyan tudnak a jelenlegi növényfajok alkalmazkodni a most még gyorsabban melegedő éghajlathoz.

A töredékek lenyűgöző képet festenek arról, hogyan nézhetett ki Grönland évmilliókkal ezelőtt.

A visszanyert DNS között olyan virágos növények és fák, illetve fajok töredékei is vannak, amelyeket már régóta nem észleltek a területen.

A minták csak a fagyos hőmérsékletnek és annak köszönhetően voltak kinyerhetők, hogy agyaghoz és kvarchoz kötődtek, ami jelentősen lelassította a DNS lebomlását.

Röviden, ez a modern tudomány óriási eredménye, amelyet a legmodernebb génszekvenálási technológiák tettek lehetővé, és amely rendkívül ritka pillanatképet nyújt bolygónk távoli múltjából – és talán a jövőnkbe is bepillantást enged.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk