A karácsony közeledtével – a zserbó és bejgli mellett természetesen – a mézeskalács a legnépszerűbb desszert. És persze, ahány ház, annyi szokás, de vajon létezik-e tökéletes recept? Vagy olyan, amelynek köszönhetően szinte azonnal puha lesz ez a többszáz éves hagyománnyal rendelkező finomság?
Tudtad?
Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult meg Pozsonyban, de Kassa is szintúgy mézeskalács-fellegvárnak számított a 17. században. Az 1713-ból ismert debreceni céh pedig megalapozta azt, hogy a város máig az egyik legjelentősebb mézeskalácsos-központ hazánkban, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik a jól ismert édességet.
Hozzávalók:
- 25 dkg méz;
- 30 dkg vaj;
- 30 dkg világos barnacukor;
- 1 kg liszt;
- 1 db narancs reszelt héja;
- 2 tk őrölt fahéj;
- 1 tk szegfűszeg;
- 1 tk szegfűbors;
- 2 tk őrölt gyömbér;
- 1 tk őrölt szerecsendió;
- 2 tk szódabikarbóna;
- és 3 + 1 darab tojás.
Elkészítés
Ha beszereztünk mindent, egy mozsárban törjük össze a szegfűszeget és a szegfűborsot, majd keverjük össze a többi fűszerrel és adjuk hozzá a mézet. Az így kapott egyveleget addig melegítsük, amíg teljesen fel nem forr. Ezt követően tegyük bele a vajat és hagyjuk elolvadni.
Mindeközben egy tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát, a cukrot pedig verjük habosra a három tojással – a lisztet és a mézes keveréket csak ezt követően adjuk hozzá, és közben ügyeljünk arra, hogy robotgépünk alacsony fokozaton legyen. Nehéz, ragacsos masszát kell kapnunk, amelyet aztán fóliába tekerve egy éjszakára a hűtőbe kell tennünk.
Másnap, miután egy kicsit felengedett a massza, lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, majd tetszés szerinti formákkal szaggassuk ki – ez akármi lehet, a rénszarvastól kezdve. a hóemberen át, egészen a karácsonyfáig.
A maradék tojást egy evőkanálnyi vízzel keverjük fel és kenjük meg vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig süssük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak.
Az elmaradhatatlan cukormáz íróka
- 1 tojásfehérjét;
- 20 dkg porcukrot;
- és 2 tk citromlevet
magas fokozaton addig keverjük, amíg fényes és sűrű nem lesz a massza. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltsük bele – de csak akkor, ha ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le! Vágjunk a tasak sarkára egy lyukat és díszíthetjük is a süteményeket.