black tie coffee
Fotó: Shutterstock

A black tie kávé lehet az idei nyár nagy slágere

Egyre népszerűbb a black tie kávé, de vajon mi is ez pontosan?

Szinte minden évben berobban a köztudatba egy újabb kávéalapú ital, ami lehet, hogy évtizedek (vagy évszázadok) óta klasszikusnak számít a szülőhazájában, világszinten azonban még nem vált ismertté. Néhány éve ilyen volt a vietnámi kávé vagy a dirty chai megjelenése egy-egy újhullámos kávézó kínálatában – és lehet, hogy a black tie lesz a következő.


A black tie kávé Thaiföldről származik, ahol eredetileg Ceylonból (a mai Srí Lankáról) származó fekete teával készítették, ez a megoldás azonban az importköltségek miatt idővel túl drágának bizonyult. Ekkoriban azonban kiderült: szerencsére az észak-thaiföldi hegyek is alkalmasak a teatermesztésre – igaz, a ceyloninál valamivel alacsonyabb minőségben.

Azért, hogy a kávéval kevert édes fekete tea karakteresebb ízt adjon, és táplálóbb, egészségesebb legyen, a helyiek olyan összetevőket adtak hozzá, mint a narancsvirágvíz, a csillagánizs, a kardamom, vagy épp a zúzott tamarindmag. Emellett a vietnámi kávéban is kulcsszerepet játszó sűrített, cukrozott tejet is tettek bele.

black tie k\u00e1v\u00e9

A black tie kávé elkészítéséhez eszpersszóra és fekete teára is szükség van

Fotó: Shutterstock

Az ital idővel elterjedt a nagyobb thai városokban, az onnan elvándorlóknak köszönhetően pedig a világ szinte összes pontjára eljutott – igaz, még ma sem számít kifejezetten felkapottnak.

Népszerűsége ennek ellenére egyértelműen nő, így könnyen lehet, hogy jeges verziója nálunk is a nyár slágere lesz. Ha viszont ezt nem szeretnénk megvárni, akár otthon is könnyedén elkészíthetjük.

​Hozzávalók:

  • Dupla adag eszpresszó (arabica)
  • Thai fekete tea
  • Egy csepp narancsvirágvíz
  • Csillagánizs
  • Zúzott tamarind
  • Sűrített tej vagy tejszín
  • Cukor (ízlés szerint)

​Így készül:

  1. Külön-külön készítsük el az eszpresszót és a fekete teát – ez utóbbit a fűszerekkel összekeverve főzzük le.
  2. Várjuk meg, amíg a forró italok kihűlnek, majd lassan öntsük őket egy jéggel teli pohárba.
  3. Ezután öntsünk rá sűrített tejet és egy csepp narancsvirágvizet, majd keverjük össze, és már fogyaszthatjuk is.

A figyelmetekbe ajánljuk