Az ősz hűvösebb napjai tökéletes alkalmat kínálnak arra, hogy valami igazán melengető és tápláló ételt készítsünk. Ilyenkor különösen jól eshet egy krémes, vöröslencsés dahl, amely nemcsak ízletes, hanem tele van értékes tápanyagokkal is. Recept.
Összetevők:
- 2 hagyma, kockára vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1/2 teáskanál koriandermag
- 1/2 teáskanál mustármag
- 2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál Garam masala
- 200 g szárított vörös lencse
- 400ml kókusztej
- 400ml Apróra vágott paradicsom
- 500ml Zöldségleves
- 2 marék friss spenót
- Egy kis citrom
Olvasd el ezt is! Egyszerű, de ízletes fogás: paradicsomos curry
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsünk fel egy kanál olajat. A hagymát 5 percig óvatosan pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, és főzzük még néhány percig. Amíg ez fő, a köményt, a koriandert és a mustármagot enyhén őröljük szét egy mozsárban. Ezután a kurkumával és a garam masalával együtt adjuk a serpenyőbe, és körülbelül még 1 percig főzzük.
Ezután öntsük hozzá a lencsét a paradicsommal, a kókusztejjel és a húslevessel, majd keverjük össze. Ízesítsük sóval és borssal, majd közepes/alacsony lángon főzzük sűrűre – legalább 15-20 percig (gyakran kevergetve, hogy ne ragadjon a serpenyőhöz).
Adjunk hozzá egy csepp citromlevet és egy marék spenótot. Hagyjuk, hogy a spenót megfonnyadjon, majd tálaljuk pitával vagy kenyérrel.