Johana Mlichova / Shutterstock
december 05., 2025  ●  Gasztronómia

Így készíti a Michelin-csillagos séf a tökéletes sült krumplit

Heston Blumenthal neve itthon talán nem cseng olyan ismerősen, mint Jamie Oliveré vagy Gordon Ramsay-é, pedig a brit sztárséf a modern gasztronómia egyik leginnovatívabb alakja. Három Michelin-csillagos éttermét, a The Fat Duckot világszerte a kulináris kísérletezés fellegváraként tartják számon, Blumenthal pedig a molekuláris gastronómia úttörőjeként szerzett hírnevet. Olyan különc és emlékezetes fogások kapcsolódnak hozzá, mint a csigapuding, a baconös fagylalt vagy a legendásan ropogós, háromszor sült hasábburgonya. Most éppen ez utóbbi receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 1 kiló lisztes burgonya
  • tengeri só, ízlés szerint

Tökéletes recept karácsonyra! Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!

A tökéletes sültkrumpli titka a hűtés és a többszöri sütés

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Elkészítés:

1. Vágjuk fel a krumplit kisebb szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl nagy darabok, ez ugyanis több nedvességet jelent, ami hatással lehet a burgonya ízére is.

2. A felvágott krumplit tegyük egy nagyobb edénybe és helyezzük folyóvíz alá legalább öt percig. Ez idő alatt több keményítő olvad ki a krumpliból, ami tökéletessé teszi a végeredményt.

3. Tegyük fel főni a krumplit, közepesen sózott vízben. A burgonya fajátától függően főzzük 10-20 percig. Ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon készítsük a burgonyát, nehogy szétfőljön.

4. A megfőtt burgonyát helyezzük egy tálra és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. Ezzel a megmaradt nedvességtől is megszabadulhatunk.

5. Egy serpenyőt töltsünk meg félig olajjal és melegítsük elő nagyjából 130 fokra.

6. Kis adagokban kezdjük el megsütni a krumplit. Egy-egy krumplinak nagyjából 5 percre van szüksége az olajban.

Ez is érdekelhet! Ezzel a trükkel szinte biztos, hogy nem reped majd szét a karácsonyi bejglid

7. Ezután ismét helyezzük őket egy tálra és tegyük újra a hűtőbe legalább egy órára.

8. Az egy óra leteltével a krumplit tegyük felforrósított olajba és süssük őket nagyjából 7 percig, majd szórjuk meg őket tengeri sóval.

Nyitókép: Illusztráció / Johana Mlichova / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök