Hazánkban sokak kedvenc desszertje a palacsinta. A túrós, kakaós, lekváros változatát egyszerűen nem lehet megunni. Ennek ellenére megmutatunk néhány receptet, amivel a megszokott finomságot különlegesebbé teheted.
Almás palacsinta
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 tojás
- só
- 3 ek cukor
- 3 db alma lereszelve
- 2 dl szóda
- tej
Elkészítése: A lisztet a sóval, cukorral, tojással összekeverjük, majd hozzá adjuk az almareszeléket is. Ezt követően hozzáöntjük a szódát és annyi tejet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Olajozott sütőben kisütjük. Amíg forró, fahéjas porcukorral meghintjük. Szokásaink szerint összehajtjuk a palacsintát, majd a tetejére szintén fahéjas cukrot teszünk.
Erdei gyümölcsös-mandulás palacsinta
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg zabpehely
- 3 tojás
- 5 dkg fruktóz
- só
- 2,5 dl tej
- 1 dl szóda
- 25 dkg eper, szeder, málna vegyesen
- 5 dkg szeletelt mandula
Szilvás csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:
- 7 dkg liszt
- 4 tojás
- 7 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 20 dkg szilva
- fahéj, porcukor
Olajozott sütőben sütjük, de csak a palacsinták egyik oldalát. A tálra csúsztatjuk és a rétegeket fahéjas porcukorral meghintjük. Az utolsó palacsintát, pedig úgy tesszük a többire, hogy a sült oldala legyen felül.