
Igazi bográcsklasszikus: ez a hajdúsági slambuc titka
Bár az ország számos pontján ismerték különböző változatait, a hajdúsági slambuc volt az, amelyik a leginkább megőrizte a hagyományos tésztaalapú kásák hagyományát. Többféle változata is létezik: van, aki fűszeres kolbászt is ad hozzá, de a legegyszerűbb és legősibb recept csak három hozzávalót ír elő: szalonnát, krumplit és tésztát.
Az elkészítés lényege nem az alapanyagok sokaságában, hanem a technikában rejlik: a tésztát előbb zsíron kell megpirítani, majd a hozzávalókkal együtt készre főzni – közben pedig folyamatosan kevergetni. Ezt a műveletet eredetileg bográcsban, szabad tűz fölött végezték, ahol a slambuc alaposan meg tudott pirulni, és kellemesen füstös ízt kapott. Otthoni körülmények között, például egy vastag aljú lábasban is elkészíthető, ha valóban odafigyelünk rá.
- 10 dkg szalonna
- 20 dkg burgonya
- 50 dkg lebbencs tészta
- só, ízlés szerint
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 fej hagyma
- 1 ek. zsír
- 1 darab paradicsom
- 1 darab zöld paprika

- Először a szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy nehéz, vastag aljú lábasba tesszük, kevés zsírral együtt. Alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a szalonna ki nem engedi zsírját, és enyhén meg nem pirul.
- Ezután levesszük a lángot, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd azonnal beletördeljük a száraz tésztát. Folyamatos kevergetéssel addig pirítjuk, míg aranybarna, illatos nem lesz.
- Jöhetnek a zöldségek: hozzádobjuk a felaprított vöröshagymát, a darabolt paradicsomot és paprikát, valamint a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a hozzávalókat. A főzés során végig folytatjuk a kevergetést – a vizet pedig mindig csak kis adagokban pótoljuk, amikor az előző mennyiséget már teljesen magába szívta a tészta és a krumpli. Ez a lassú, szakaszos főzés biztosítja az étel krémes állagát és mély, pirult ízét.
A hagyomány szerint akkor lesz igazán jó a slambuc, ha legalább harminckétszer keverik meg a főzés során. Ez nem csak babona: a gyakori mozgatás elengedhetetlen ahhoz, hogy az étel egyenletesen piruljon, ne égjen le, és minden falatban ott legyen a jellegzetes, otthonos íze.
Forrás: Sóbors
Olvasd el ezt is!