Elena Veselova/Shutterstock
június 09., 2025  ●  Gasztronómia  ●  Oláh-Bebesi Borbála

Ennél tökéletesebb nyári salátát keresve sem találunk - recept!

A nyári forróság berobbanásával természetes érzés, hogy nincs kedvünk a nehéz ételekhez – a szervezetünk átáll, alkalmazkodik a kánikulához, és szinte zsigeri megérzésünk, hogy könnyed és egyszerű fogásokat kell ennünk. Ebben az időszakban érdemes előtérbe helyezni a nyári leveseket, salátákat, gyümölcsös ínyencségeket. A quinoa saláta például tökéletes választás ebben az időszakban.

A legtöbb könnyű és friss saláta után egy órával már újra éhesek vagyunk, ez a quinoás verzió viszont rostban és fehérjében gazdag, így jóllakottságot biztosít. Hűtőben tárolva egész héten jól bírja, könnyen csomagolható és elég fehérjét és finom összetevőket tartalmaz ahhoz, hogy ne maradjunk éhesek utána – ajánlja a The Kitchn cikke.

Hozzávalók:

A salátához:

  • 270 g fehér quinoa
  • 650 ml víz
  • ½ teáskanál só
  • 1 nagy uborka, kb. 1 cm-es darabokra vágva
  • 340 g sült kaliforniai paprika, lecsepegtetve, durvára vágva
  • 150 g magozott olívabogyó, durvára vágva
  • 15 g friss petrezselyem, durvára vágva
  • 110 g fokhagymás-fűszeres kecskesajt
Az öntethez:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • ½ teáskanál szárított oregánó
  • ½ teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:

A quinoa megfőzése

Alaposan öblítsük át a quinoát egy finom szűrőn, majd tegyük egy közepes lábasba a vízzel és a sóval. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, és főzzük alacsony lángon kb. 15 percig, amíg a víz felszívódik és a quinoa megpuhul. Ha kész, lazítsuk fel villával, majd egyenletesen terítsük szét egy tepsin, és tegyük be a hűtőbe 10–15 percre, hogy teljesen kihűljön.

Az öntet elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, az ecetet, oregánót, sót és borsot.

A saláta összeállítása:

Az öntethez adjuk hozzá az uborkát, sült paprikát és olívabogyót. Keverjük hozzá a kihűlt quinoát, majd a petrezselymet. Végül morzsoljuk rá a kecskesajtot, és óvatosan keverjük össze az egészet.

Ha más könnyed salátát is kipróbálnánk a nyáron, kalandozzunk a görögök ételei között: konyhájuk egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a horiatiki, vagyis a hagyományos görög parasztsaláta – ez az egyszerű, mégis rendkívül gazdag étel tökéletes példája annak, hogyan lehet néhány friss alapanyagból teljes értékű, mediterrán fogást varázsolni.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!