görög saláta, horiatiki
Photo by Taylor Kiser on Unsplash

A görög konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a horiatiki, vagyis a hagyományos görög parasztsaláta.

Mediterrán hangulat percek alatt – Így készül a klasszikus görög horiatiki

A görög konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a horiatiki, vagyis a hagyományos görög parasztsaláta. Ez az egyszerű, mégis rendkívül gazdag étel tökéletes példája annak, hogyan lehet néhány friss alapanyagból teljes értékű, mediterrán fogást varázsolni. A lédús paradicsom, ropogós uborka, sós feta és aromás olívaolaj klasszikus kombinációját semmi sem múlja felül – és mindez ráadásul percek alatt elkészíthető! Recept.


Hozzávalók:

  • 1 közepes lila hagyma, karikákra vágva
  • 4 közepes, lédús paradicsom cikkekre vágva
  • 1 kígyóuborka, részben meghámozva és karikákra szeletelve
  • 1 zöld kaliforniai paprika, karikákra vágva
  • 1 marék magozott olajbogyó
  • 1,5 teáskanál szárított oregánó
  • só (lehetőleg durvaszemű tengeri vagy kóser só)
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 1–2 evőkanál vörösborecet (ízlés szerint)
  • 200 g fetasajt

Elkészítés:

1. A hagyma intenzív ízét nem mindenki kedveli, így érdemes a saláta elkészítése előtt hideg vízbe áztatni, majd hozzáadni egy teáskanál vörösborecetet.

2. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

G\u00f6r\u00f6g sal\u00e1ta

A görögök népszerű salátájának elkészítéséhez mindössze pár összetevő és tíz perc szükséges

Photo by Alina Chernysheva on Unsplash

Ezt is olvasd el! 5 görög úti cél, ha idén nyáron inkább a kiváló ételek, mintsem a tengerpartok miatt utaznál

3. Tegyük a paradicsomot, uborkát, paprikát és az olajbogyót egy nagy tálba. Adjuk hozzá a leszűrt hagymát is.

4. Szórjuk meg a zöldségeket oregánóval és egy csipet sóval. Locsoljuk meg az olívaolajjal és a vörösborecettel, majd óvatosan keverjük össze.

A figyelmetekbe ajánljuk