Nem sok street food vált világszerte ikonikus fogássá, de a gyros egészen biztosan köztük van. Míg az elkészítése elsőre bonyolultnak tűnhet, a kulcs az ízekben rejlik – egész pontosan a fűszerezésben. A „tradicionális” gyros fogalma egyébként sincs kőbe vésve: a görög változat általában sertéshúsból készül, míg az amerikai verzióban a marha és a bárány dominál, a legtöbb recept mégis hasonló ízekkel dolgozik.
Ahány ház, annyi gyros – az étel ugyanis nemcsak régiónként, de háztartásonként is eltérhet: van, aki több zöldséggel, mások pikáns, erős szósszal, megint mások tzatzikivel tálalják. A Tasting Table szerint azonban a fűszerezés szinte minden esetben ugyanaz: a só, bors, fokhagyma, hagyma és paprika minden receptben szerepel.
Ez is érdekelhet! Készíts teljes kiőrlésű tortillákat házilag!
Ezek hol porként, hol frissen kerülnek a húsra attól függően, hogy a hússzeleteket pácoljuk-e, vagy esetleg darált hússal dolgozunk.
Bárhogy is legyen, ez az öt fűszer ad igazi karaktert a húsnak, de a görög ízvilág eléréséhez érdemes további szárított vagy friss fűszernövényeket is használni.
Az oregánó szinte kötelező, de sok receptben felbukkan még a rozmaring, a majoranna és a kakukkfű is.
Az alapfűszereken túl bátran használjunk zöld fűszernövényeket is
Fotó: Nagy-Bagoly Arpad/Shutterstock
Ha mediterrán ízekre vágyunk, akkor jöhet a kömény, ami földes, enyhén diós aromát ad az ételnek. Ezen kívül van, aki koriandert, szerecsendiót vagy fahéjat is tesz a keverékbe – ezek nem feltétlenül a klasszikus recept kötelező elemei, de jól működhetnek.
Egy kevés cayenne-bors is mehet bele, ha egy kis csípősséget szeretnénk, de ezt érdemes a legvégén, tálalás előtt használni.
A legfontosabb az, hogy ne essünk túlzásba: a húsnak önmagában is van íze – főleg a marha-bárány kombinációnak.
Még több érdekesség! Egy felmérés szerint ennek az 5 országnak vannak a legízletesebb ételei
A fűszerek dolga nem az, hogy elnyomják, hanem hogy kiemeljék ezt az ízt. Éppen ezért a kezdőknek azt javasoljuk, hogy eleinte ragaszkodjanak az alapfűszerekhez: a fokhagymához, a hagymához, a paprikához, a sóhoz és a borshoz.