fánkok

Egy fánk bármikor jól esik. Légies belsejével, édes, de nem tolakodó ízével a világ minden táján ismert édesség – éppúgy illik egy reggeli gőzölgő kávé mellé, mint egy délutáni vagy esti étkezéshez. Alább megmutatjuk a receptet, amivel rögtön neki is kezdhetünk elkészíteni ízletes fánkainkat.


Bár a fánkok feltétei rendkívül változatosak lehetnek – az egyszerű mázas karikáktól a különféle gyümölcsökkel és töltelékekkel telepakolt darabokig – fontos első lépésként az alapreceptet elsajátítani. Ennek magabiztos betanulása után pedig már tényleg csak a fantáziánkra lesz bízva, hogy képzeljük el a desszertünket.

Ezt is olvasd el! Pillanatok alatt tízórai: sütés nélküli granola szeletek

​Összetevők

  • 1 csésze 3,5% zsírtartalmú tej;
  • ¼ csésze plusz 1 teáskanál kristálycukor, elosztva;
  • 1 csomag (vagy 2 ¼ teáskanál) aktív szárazélesztő;
  • 4 ¼ csésze általános liszt, plusz még több a felülethez;
  • 1/2 teáskanál só;
  • 6 evőkanál olvasztott vaj;
  • 2 nagy tojás;
  • 1/2 teáskanál tiszta vaníliakivonat;
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése

Legelőször melegítsük langyosra a tejet, adjuk hozzá az élesztőt, és ezt keverjük össze. Hagyjuk állni a keveréket nagyjából öt percig, amíg az élesztő el nem kezd bugyborékolni. Ezek után ezt az élesztős keveréket habarjuk össze a tojásokkal, a cukorral, a vajjal és a sóval.

Ez is érdekelhet: 4 végzetes hiba, amit ne kövessünk el palacsintasütéskor!

f\u00e1nkok

Fotó: Annie Spratt/Unsplash

A recept következő lépéseként lassan adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta tisztán el nem válik a tál oldalától. Kenjünk ki egy nagy tálat, és tegyük bele a tésztát. Fedjük le műanyag fóliával, és hagyjuk kelni, amíg a duplájára nem nő – körülbelül egy-két órán át.

Öntsük a tésztát egy enyhén lisztezett területre, és sodorjuk 1-1,5 centiméter vastagságú lappá. Vágjuk ki a fánkokat egy sütivájó vagy pohár segítségével. Gyűjtsük össze a maradékot, gyúrjuk ezt újra, amilyen óvatosan csak lehet, és ismételjük meg a műveletet, amíg a tészta el nem fogy.

A fánkokat hagyjuk kelni körülbelül egy órán át, majd melegítsük fel az olajat egy nehéz serpenyőben közepesen magas hőfokra nagyjából 190 Celsius-fokra.

Óvatosan tegyük a fánkokat az olajba, miközben ügyelünk arra, hogy ne zsúfolódjanak és így ne ragadjanak össze a serpenyőben. Amikor az aljuk aranybarna lesz, egyből fordítsuk meg a fánkokat (körülbelül egy perc után) majd süssük további 45 másodpercig. Ezek után vegyük ki a fánkokat az olajból, egy kis pihentetés után pedig már ehetjük is!

A figyelmetekbe ajánljuk