A hosszú és egészséges élet egyik alapja a megfelelő táplálkozás. Az izraeli Ben-Gurion egyetem szakemberei álltak elő egy tanulmánnyal, amiben nem kevesebbet állítanak, minthogy megtalálták azt az étrendet, ami lassítja az öregedést.
A 18 hónapos vizsgálatba 300 személyt vontak be, hogy a valaha volt egyik legnagyobb és leghosszabb MRI-alapú kutatás zajlott le.
Az egyetem munkatársai eredményeiket 2022 januárjában közölték a The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban , amiről a Vince számolt be a sciencedaily.com összefoglalója alapján.
A kísérletben részt vevő 31 és 82 év közötti nőket és férfiakat három csoportra osztották: az első csoportot az általánosságban egészségesen étkezők alkották, a másodikat a mediterrán étrendet követők, a harmadikat pedig az úgynevezett zöld mediterrán étrendet követők.
Utóbbiak (a halban, zöldségben, gyümölcsben gazdag mediterrán étrendhez képest) naponta egyebek mellett 3-4 bögre zöld teát és egy mankai békalencséből készített shake-et, valamint nagyobb mennyiségű dióféléket kaptak, ezzel szemben kevés vörös és feldolgozott hús került a tányérjukra – derül ki a Vince cikkéből.
Az MRI-vizsgálat során elsősorban az agyi atrófiára, vagyis az agysorvadásra utaló markereket figyelték, mivel ezek értékei 5 év fölött jelentősen romlanak.
A kutatók a 18 hónap végén azt vették észre, hogy a zöld mediterrán diétát követőknél ezen markerek sokkal jobb értékeket mutattak, mint a másik két csoportnál.
Úgy tűnik, egy egyszerű és biztos módja a kor előrehaladtával jelentkező, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, késleltetésének a zöld mediterrán diéta
– állapította mef Dr. Alon Kaplan, Ben-Gurion Egyetem publikációját jegyző egyik kutató.