dió

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. Az egészségtelen étrend ugyanis károsíthatja az anyagcserét, a szívet és a májat, súlygyarapodást okozhat és még sorolni lehetne a negatív oldalait. Emellett pedig a bőrünk állapotát is rendkívüli módon befolyásolja.


Ahogy a tudósok egyre többet tudnak meg az étrendről és a szervezetről, egyre világosabbá válik, hogy az, hogy mit eszünk jelentősen befolyásolhatja a bőr egészségét és öregedését. Éppen ezért nézzünk meg pár ételt, amik pozitív hatással lehetnek rá!

Hal

A zsíros halak, mint például a lazac, a makréla és a hering, kiváló élelmiszerek az egészséges bőr számára. Gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontosak a bőr egészségének megőrzéséhez. A halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, amely bőrpírt és pattanásokat okozhat. Sőt, akár kevésbé érzékennyé is tehetik a nap káros UV-sugaraira ellen.

Avokádó

Az avokádó egészséges zsírtartalmú. Ezek a zsírok pedig számos funkciót támogatnak a szervezetedben, beleértve a bőröd egészségét is. Az elegendő mennyiségű ehhez hasonló egészséges zsírok bevitele elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr rugalmas és hidratált maradjon. Emellett magas E és A-vitamin tartalommal rendelkezik.

Dió

A dió kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, vagyis olyan zsíroknak, amelyeket a szervezeted nem képes saját maga előállítani. Magas omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Ám az omega-6-al vigyázzunk, ugyanis túlzott fogyasztása elősegítheti a gyulladást, beleértve a bőr gyulladásos állapotát, például a pikkelysömörét.

 Brokkoli

A brokkoli tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, köztük cinkkel, A-vitaminnal és C-vitaminnal. Emellett luteint és karotinoidot is tartalmaz, amely a béta-karotinnal megegyezően hat. A lutein segít megvédeni a bőrt az oxidatív károsodástól, ami a bőr kiszáradását és ráncosodását okozhatja.

De a brokkolivirágok egy különleges vegyületet, a szulforafánt is tartalmaznak, amely lenyűgöző potenciális előnyökkel büszkélkedhet. Még rákellenes hatása is lehet, többek között a bőrrák egyes típusaira.

Vörös szőlő

A vörös szőlő híres arról, hogy rezveratrolt tartalmaz. Ez egy olyan vegyület, amely a vörös szőlő héjából származik. A rezveratrolnak számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, többek között az öregedés hatásainak csökkentését. Ez a jótékony hatású vegyület a vörösborban is megtalálható. Ám egyelőre nem sok bizonyíték van arra, hogy egy pohár borból származó rezveratrol mennyisége elég lenne ahhoz, hogy hatással legyen a bőrre.

A figyelmetekbe ajánljuk