szeder
Fotó: Shutterstock

​Rád tört az éhség túra közben? 6 vadon élő növény, amit bármikor megkóstolhatsz

Ha te is szereted szeretsz a természetben bóklászni, tudod, hogy az ott tartózkodás egyik legizgalmasabb aspektusa, ha ehető növényekre bukkansz. Ezzel felfrissítheted a kempingezős ételeket, és a természettel is közelebbi kapcsolatot alakíthatsz ki.


Ebben a cikkben néhány ehető növényt gyűjtöttünk össze a Manual segítségével, amelyek vadon nőnek. De mindig győződj meg róla, hogy megfelelően azonosítottad ezeket a növényeket! A biztonság kedvéért mindig érdemes konzultálni egy szakértővel.

Ez is érdekelhet: A vadnövények Mekkájában élünk, mégsem fogyasztjuk eleget

​1. Gyermekláncfű levelei

A legtöbben a pitypang levelére gyomnövénynek tekintenek, pedig ehető. A pitypanglevél gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint vasban és kalciumban. Enyhén kesernyés íze egyedi dimenziót kölcsönöz a salátáknak, amelyek remek kiegészítői lehetnek a kempingmenünek. Keresd a jellegzetes fogazott leveleket és az ismerős sárga virágokat. Ügyelj arra, hogy olyan területektől távol szedd őket, amelyeket növényvédő szerekkel permeteztek.

​2. Vad fokhagyma

vad fokhagyma

Fotó: Shutterstock

A vad fokhagyma, más néven mezei fokhagyma vagy varjú fokhagyma az alliumfélék családjába tartozik, és hasonlít a metélőhagymára. Az egész növény, a hagymától a levelekig ehető, és enyhe fokhagymaízzel rendelkezik. Levesek, pörköltek és grillezett húsok ízesítésére használható, ami azt jelenti, hogy tökéletes társ a tábortűzön való főzéshez. A vadfokhagymát megtalálhatod a réteken és a nyílt erdőkben.

Ha tovább olvasnál: A 6 legízletesebb ehető virág, amit otthon is használhatunk

​3. Szeder

Ha véletlenül egy sűrű vagy erdős terület közelében táborozol, tartsd szemmel a vadszedret. Ezek az ízletes gyümölcsök nem csak kellemes rágcsálnivalók, de desszertek, reggelik, sőt, sós ételek ízesítésére is felhasználhatók. Próbáld ki, hogy egy kimagozott almába töltöd őket, az egészet alufóliába csomagolod, és a tábortűznél felmelegíted. A szederlevelekből ízletes tea is készíthető.

4. Vadon termő szamóca

vadon term\u0151 szam\u00f3ca

Fotó: Shutterstock

Ezek az apró, édes bogyós gyümölcsök kellemes élvezetet nyújtanak, és felhasználhatók desszertek, reggelik és italok ízének feldobására. A vadszamóca gyakran nő erdőszéleken, réteken, sőt sziklás lejtőkön is. Jellegzetes fehér virágairól és apró, szív alakú leveleiről könnyen felismerhető. A bogyók körülbelül körömnyi méretűek, de a napsütést biztosan megízlelheted rajtuk.

​5. Vadmenta

Ha egy frissítő csavart szeretnél adni a kempingkonyhádnak, akkor a vadmenta a megfelelő választás. Ez az aromás fűszernövény patakok közelében, nedves talajban vagy folyópartok mentén található. Levelei teák, koktélok, saláták és húsételek ízesítésére is használhatók. A vadmenta viszonylag könnyen felismerhető négyszögletes száráról, ellentétes irányú leveleiről és jellegzetes mentolos aromájáról.

​6. Kövér porcsin

porcsin

Fotó: Shutterstock

A porcsin egy alulértékelt vadon termő ehető növény, amely omega-3 zsírsavak, antioxidánsok és alapvető vitaminok gazdag forrása. Zamatos levelei enyhén fanyar ízűek, így üdítően frissítik a salátákat és a szendvicseket. Rendkívül alkalmazkodóképes, és számos környezetben megtalálható, beleértve a kerteket, a gyepeket és a nyílt mezőket is.


A figyelmetekbe ajánljuk