Míg egyesek inkább kihagyják a reggelit, mások elképzelni sem tudnák nélküle a napot, és ők teszik helyesen. Hiszen egy kiadós, vitamindús reggeli hosszan tartó energiát biztosíthat és órákig jóllakottan tarthatja az embert. De miket érdemes a nap elején fogyasztani? Ezeket mindenképp!
Zabpehely
A zabpehely egy hamisítatlan klasszikus reggeli, ráadásul rendkívül tápláló is. Ugyanis egy egyedülálló rostot, a béta-glükánt tartalmazza. Ez az oldható rost nemcsak a koleszterinszint csökkentésében segít, hanem a teltségérzetet is elősegíti azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését és kiváltja az YY peptid, egy teltségérzetet okozó hormon felszabadulását, amely megakadályozhatja a túlevést.
Emellett a zab jó vas-, B-vitamin-, mangán-, magnézium-, cink- és szelénforrás, illetve csészénként körülbelül 10 gramm fehérjét is tartalmaz.
Chia mag
A chia mag rendkívül tápláló és nagyszerű rostforrás. 28 grammnyi adagban 10 grammnyi rostot biztosít. Mi több, ennek a rostnak egy része oldható, ami azt jelenti, hogy felszívja a vizet, és növeli az emésztőrendszeren keresztül mozgó étel mennyiségét. A zabpehelyhez hasonlóan segít a jóllakottság érzésének fokozásában.
Egy tanulmány szerint a chia magok fogyasztása a lenmaggal összehasonlítva szignifikánsan csökkent éhségérzetet eredményezett. Bár mindkét mag rendkívül tápláló, a chia mag erőteljesebben.
Ezek a magvak magas oldható rosttartalmuknak köszönhetően segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és a szív egészségének támogatásában is.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de tele vannak antioxidánsokkal, és szintén rendkívül magas a rosttartalmuk. Ráadásul 1 csésze (123-144 gramm) bogyós gyümölcs csupán 50-85 kalóriát tartalmaz.
A bogyók emellett az antociánoknak nevezett antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek a jellegzetes kék, lila és piros színüket adják. Az antociánokban gazdag étrend összefüggésbe hozható a gyulladás csökkentésével és az olyan betegségek, mint a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával. Ezenkívül az antociánok összefüggésbe hozhatók az agy jobb egészségével, és védelmet nyújthatnak az időskori szellemi hanyatlással szemben.
Diófélék
A diófélék minden fajtája magas magnézium- és káliumtartalmú, valamint szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett nagyszerű antioxidáns-forrásnak is számítanak. A brazil dió pedig az egyik legjobb szelénforrás.