Míg egyesek inkább kihagyják a reggelit, mások elképzelni sem tudnák nélküle a napot, és ők teszik helyesen. Hiszen egy kiadós, vitamindús reggeli hosszan tartó energiát biztosíthat és órákig jóllakottan tarthatja az embert. De miket érdemes a nap elején fogyasztani? Ezeket mindenképp!
Zabpehely
A zabpehely egy hamisítatlan klasszikus reggeli, ráadásul rendkívül tápláló is. Ugyanis egy egyedülálló rostot, a béta-glükánt tartalmazza. Ez az oldható rost nemcsak a koleszterinszint csökkentésében segít, hanem a teltségérzetet is elősegíti azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését és kiváltja az YY peptid, egy teltségérzetet okozó hormon felszabadulását, amely megakadályozhatja a túlevést.
Emellett a zab jó vas-, B-vitamin-, mangán-, magnézium-, cink- és szelénforrás, illetve csészénként körülbelül 10 gramm fehérjét is tartalmaz.
Chia mag
black and gray pebblesPhoto by Joanna Kosinska on UnsplashA chia mag rendkívül tápláló és nagyszerű rostforrás. 28 grammnyi adagban 10 grammnyi rostot biztosít. Mi több, ennek a rostnak egy része oldható, ami azt jelenti, hogy felszívja a vizet, és növeli az emésztőrendszeren keresztül mozgó étel mennyiségét. A zabpehelyhez hasonlóan segít a jóllakottság érzésének fokozásában.
Egy tanulmány szerint a chia magok fogyasztása a lenmaggal összehasonlítva szignifikánsan csökkent éhségérzetet eredményezett. Bár mindkét mag rendkívül tápláló, a chia mag erőteljesebben.
Ezek a magvak magas oldható rosttartalmuknak köszönhetően segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és a szív egészségének támogatásában is.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de tele vannak antioxidánsokkal, és szintén rendkívül magas a rosttartalmuk. Ráadásul 1 csésze (123-144 gramm) bogyós gyümölcs csupán 50-85 kalóriát tartalmaz.
A bogyók emellett az antociánoknak nevezett antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek a jellegzetes kék, lila és piros színüket adják. Az antociánokban gazdag étrend összefüggésbe hozható a gyulladás csökkentésével és az olyan betegségek, mint a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával. Ezenkívül az antociánok összefüggésbe hozhatók az agy jobb egészségével, és védelmet nyújthatnak az időskori szellemi hanyatlással szemben.
Diófélék
A diófélék minden fajtája magas magnézium- és káliumtartalmú, valamint szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett nagyszerű antioxidáns-forrásnak is számítanak. A brazil dió pedig az egyik legjobb szelénforrás.