4 egészséges étel, amit érdemes reggelire fogyasztani!
Shutterstock

4 egészséges étel, amit érdemes reggelire fogyasztani!

Míg egyesek inkább kihagyják a reggelit, mások elképzelni sem tudnák nélküle a napot, és ők teszik helyesen. Hiszen egy kiadós, vitamindús reggeli hosszan tartó energiát biztosíthat és órákig jóllakottan tarthatja az embert. De miket érdemes a nap elején fogyasztani? Ezeket mindenképp!


Zabpehely

Unsplash

A zabpehely egy hamisítatlan klasszikus reggeli, ráadásul rendkívül tápláló is. Ugyanis egy egyedülálló rostot, a béta-glükánt tartalmazza. Ez az oldható rost nemcsak a koleszterinszint csökkentésében segít, hanem a teltségérzetet is elősegíti azáltal, hogy késlelteti a gyomor kiürülését és kiváltja az YY peptid, egy teltségérzetet okozó hormon felszabadulását, amely megakadályozhatja a túlevést.

Emellett a zab jó vas-, B-vitamin-, mangán-, magnézium-, cink- és szelénforrás, illetve csészénként körülbelül 10 gramm fehérjét is tartalmaz.

​Chia mag

black and gray pebbles Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

A chia mag rendkívül tápláló és nagyszerű rostforrás. 28 grammnyi adagban 10 grammnyi rostot biztosít. Mi több, ennek a rostnak egy része oldható, ami azt jelenti, hogy felszívja a vizet, és növeli az emésztőrendszeren keresztül mozgó étel mennyiségét. A zabpehelyhez hasonlóan segít a jóllakottság érzésének fokozásában.

Egy tanulmány szerint a chia magok fogyasztása a lenmaggal összehasonlítva szignifikánsan csökkent éhségérzetet eredményezett. Bár mindkét mag rendkívül tápláló, a chia mag erőteljesebben.

Ezek a magvak magas oldható rosttartalmuknak köszönhetően segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és a szív egészségének támogatásában is.

Bogyós gyümölcsök

Unsplash

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de tele vannak antioxidánsokkal, és szintén rendkívül magas a rosttartalmuk. Ráadásul 1 csésze (123-144 gramm) bogyós gyümölcs csupán 50-85 kalóriát tartalmaz.

A bogyók emellett az antociánoknak nevezett antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek a jellegzetes kék, lila és piros színüket adják. Az antociánokban gazdag étrend összefüggésbe hozható a gyulladás csökkentésével és az olyan betegségek, mint a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával. Ezenkívül az antociánok összefüggésbe hozhatók az agy jobb egészségével, és védelmet nyújthatnak az időskori szellemi hanyatlással szemben.

Diófélék

Unsplash

A diófélék minden fajtája magas magnézium- és káliumtartalmú, valamint szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Emellett nagyszerű antioxidáns-forrásnak is számítanak. A brazil dió pedig az egyik legjobb szelénforrás.

S bár a diófélék kalóriadúsak, a tanulmányok szerint nem szívódik fel az összes zsírjuk. Míg egy másik kutatásból kiderült, hogy a mandulából és a dióból származó kalóriáknak csak 80%-át szívja fel a szervezetünk.

Továbbá a dióféléknél is a magas fehérje-, zsír- és rosttartalom elősegíti a teltségérzetet, ami segítheti a testsúlycsökkentést.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk