reggeli ételek asztal
Az interneten végtelen információ megtalálható az étkezésről, de a köznyelvben is sok minden kering róla. Ezekből mi a tévhit és mi nem?


Rengeteg híroldal terjeszt hamis információkat az étkezésről, de a családból, barátainktól is eredhetnek tévhitek. Melyek ezek?

1. A magas zsírtartalmú ételek egészségtelenek

Sokan még mindig félnek a magas zsírtartalmú ételektől és alacsony zsírtartalmú étrendet követnek abban a reményben, hogy a zsírbevitel csökkentése előnyös lesz egészségi állapotuk számára.

Az ételekben előforduló zsír azonban elengedhetetlen az egészség megtartásának érdekében. Az alacsony zsírtartalmú étrend olyan egészségügyi problémák nagyobb kockázatával járhat együtt, mint a metabolikus szindróma, ám az inzulinrezisztencia és a triglicerid szint növekedéséhez is vezethet, melyek a szívbetegségek ismert kockázati tényezői.

A magasabb zsírtartalmú étrendek ráadásul ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint az alacsony zsírtartalmú étrendek, amikor a fogyás elősegítéséről volt szó.

2. A reggeli a nap legfontosabb része

A kutatások kimutatták, hogy a legtöbb felnőtt esetében nem biztos, hogy szükséges a reggeli elfogyasztása.

A reggeli elhagyása csökkent kalóriabevitelt eredményezhet. Emellett elmondható, hogy az időszakos böjtben való részvétel, amelynek során a reggelit vagy kihagyják, vagy a nap későbbi részében fogyasztják, rengeteg előnnyel jár együtt, ideértve a vércukorszint javítását és a gyulladásos markerek csökkentését.

Ez nem vonatkozik a növekvő gyermekekre és tizenévesekre, illetve azokra, akiknek tápanyagigénye megnövekedett, például terhes nőkre és bizonyos egészségi állapotban szenvedőkre, mivel a reggeli étkezés elhagyása negatív egészségügyi hatásokat okozhat ezekben a populációkban.

3. A burgonya egészségtelen

Gyakran minősítik egészségtelennek a fehér burgonyát, emiatt nem ritka, hogy korlátozzák bevitelét azok, akik fogyni szeretnének, vagy egészségi állapotukat szeretnék javítani.

Bár bármilyen étel túl sok elfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, ezek a keményítőtartalmú zöldségek rendkívül táplálóak és az egészséges étrend részét is képezhetik.

A fehér burgonya kiváló tápanyagforrás, beleértve a káliumot, a C-vitamint és a rostot.

Teltebbek, mint más szénhidrátforrások, például a rizs és a tészta, ezért segíthetnek abban, hogy étkezés után jóllakottnak érezzük magunkat. Fontos azonban, hogy, amennyiben lehetséges, ne olajban sült burgonyát fogyasszunk.

4. A táplálékkiegészítők nem használnak

Noha érdemes egészséges étrendet kiegészítve használni őket, helyesen és megfelelő formában felhasználva a táplálékkiegészítők sok szempontból hasznosak lehetnek.

Ez különösen igaz azokra, akik olyan egészségi állapotban szenvednek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, vagy olyan gyógyszereket szednek, mint a sztatinok, a protonpumpa-gátlók, a fogamzásgátló és az antidiabetikus gyógyszerek. A speciális kiegészítők szedése jelentősen befolyásolhatja egészségüket.

A magnézium- és B-vitaminokkal történő kiegészítés például a vércukorszint növelésével, a szívbetegségek kockázati tényezőinek és a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények csökkentésével jár együtt.

Emiatt az egészségügyi problémákkal küzdőknek kifejezetten hasznosak lehetnek a táplálékkiegészítők.

(Forrás: Health Line)

A figyelmetekbe ajánljuk