laptop ebéd
Fotó: Engin Akyurt / Unsplash

Megváltozóban a munkahelyi étkezési szokások

A munkahelyi étkezést is befolyásolja az éttermek bezárása és csökkentett üzemű újranyitása. A munkahelyek újraindításakor pedig az egészségvédelmi intézkedések bevezetését és a biztonságos étkezési lehetőség megteremtését is szem előtt tartják a vállalatok.

A Wolt és a Profession.hu közös felmérésében 100 budapesti cégvezetőt, illetve a HR döntésekért felelős képviselőt kérdezett meg a koronavírus járvány hatásairól. A megkérdezettek 65 százaléka mondta azt, hogy nem hozott változást a járvány és a korlátozó intézkedések a cég működésében, ugyanúgy bejártak a munkavállalók az irodába korlátozások alatt is, mint korábban. Ezek a fővárosi cégek elsősorban a gyártószektorban és az építőiparban tevékenykednek. A megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy home office-ban vagy rövidített munkaidőben dolgoztak a kollégák.

A koronavírus hatására az étkezési lehetőségek erősen leszűkültek

A megkérdezett cégek több, mint harmadánál (38%) elérhető volt valamilyen formában a munkahelyi étkezés lehetősége a dolgozók számára, azonban a cégek 65 százalékában a dolgozók maguknak oldották meg az étkezést. Ez azt jelentette, hogy vagy otthonról hoztak, vagy a környéken vásároltak ebédet. Minden harmadik cég képviselője kiemelte, hogy a környékükön sok étterem is elérhető volt, így volt a dolgozóknak választási lehetősége.

A cégeknek mindössze 15 százaléka jelezte, hogy van a munkahelyén kantin. A koronavírus hatására azonban az étkezési lehetőségek nagymértékben leszűkültek: a nyilvános és munkahelyi éttermek elérhetősége gyakorlatilag megszűnt, csak 2 százalék mondta azt, hogy ez nem változott.

Étkezési támogatással a jobb munkavállalói élményért?

A munkahelyek legnagyobb részében az egészségvédelmi felszerelések biztosítása az elsődleges nemcsak a vírus elleni védekezésben, hanem a jövőre nézve is. Minden ötödik fővárosi cégnél gondolnak arra is, hogy a higiéniai szabályok újragondolásának fontos eleme a munkahelyi étkezés biztonságossá tétele is. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek az otthonról hozott ételt tartják a legbiztonságosabbnak, amit a rendelés, házhozszállítás követ ebben.

Alapvetően a megkérdezettek nem terveznek változást a munkahelyi étkezésben a jövőre nézve. Akik azonban változtatnának, ők a házhozszállításnál a csoportos rendelési lehetőségen gondolkodnak, amit a kollégák igényétől tennének függővé. Az adó- vagy árkedvezmény természetesen fokozná a lelkesedésüket egy ilyen szolgáltatás iránt.

„Az elmúlt időszak nagy kihívás elé állította nemcsak a munkahelyi étkeztetést, de az egész vendéglátó szektort. Megváltoztak az otthoni és a munkahelyi étkezési szokások is, ami nálunk jelentős forgalomnövekedést eredményezett. Sok új étterem csatlakozott hozzánk, és az ebédrendelések száma is megnövekedett, a home officeba és az irodákba is. Mi arra számítunk, hogy ez a szokás marad a jövőben is"

– mondta Tajta Ákos, a Wolt ügyvezető igazgatója. Ezt a várakozást támasztja alá az az igény is, ami sok cégnél felmerült a közelmúltban, hogy a home officeból dolgozó kollégáknak ajándékutalványt vásároljanak, ezzel támogatva távolról is az étkezésüket.

„A koronavírus járvány az alkalmazottak motiválásának módját is gyökeresen megváltoztatta: például március előtt a home office és a kibővített internetcsomag komoly ösztönző erővel bírt, ma már ezek a munkavégzés engedhetetlen elemei. Új eszközökre van szükség annak megfelelően, hogy jelenleg mi szolgálja a munkavállalók jóllétét – ilyen lehet például a fent említett étkezési támogatás is. Az ilyen lépések fokozhatják az elköteleződés mértékét, új szintre emelhetik a munkavállalói élményt"

– összegzi Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője.

A figyelmetekbe ajánljuk