Bárki kiszámolhatja, hogy mennyire károsítja a Földet az étrendjével
Sokan nem tudják, de az elfogyasztott ételek az egyéni szénlábnyomok jelentős részét teszik ki.

Míg maga az étkezés az üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért felelős – nagyban függ az étel minősége és a lakhely –, addig a teljes élelmiszer-rendszer, amelybe beletartózik az előállítás, csomagolás, szállítás és a hulladékgazdálkodás is, 21-37%-át teszik ki az egyéni szénlábnyomnak.

2050-re pedig ez a szám az 50%-ot is elérheti.

A fogyasztókat sem lehet hibáztatni, hogy nincsenek tisztában a bolygóra gyakorolt hatásáról egy adott élelmiszernek, mivel a polcokról leemelt ételek címkéjéről nem tudják leolvasni a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat,

Éppen ezért alkotta meg a Foodprint kalkulátorát, amit a BBC Future, a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatói közösen fejlesztettek. A Foodprint segítségével az élelmiszerek karbonlábnyomát nézhetjük meg az alapján, hogy milyen gyakran fogyasztjuk őket.

Ugyan a kalkulátor annyiban nem pontos, hogy világ különböző területeiről nem vesz tudomást. Pedig a világ különböző részei teljesen más mennyiségű vizet és műtrágyát használnak az egyes termékek előállításánál – a Foodprint csupán átlagot von. Ettől függetlenül a kalkulátor hasznos lehet azoknak, akik szeretnének a saját szénlábnyomukkal tisztában lenni.


A figyelmetekbe ajánljuk