rántottás kenyér

Krémesebb és sokkal egészségesebb, mint a tyúktojás, mégis alig fogyasztjuk

A különleges tojás iránt Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet, azonban a kevés tenyésztő miatt egyelőre még rendkívül drága ínyencségnek számít.


A strucc és az emu a tenyésztése és fogyasztása ugyan még gyerekcipőben jár hazánkban, érezhető hogy egyre többen kíváncsiak rájuk. Több magyar tenyésztő összeállt már, hogy törzsállományokat hozzanak létre, és hivatalos levelet kaphassanak erről – írja az Agrárszektor alapján a Vince.

Ez is érdekelhet: 10 étel, amiben több a fehérje, mint egy tojásban

A tenyésztők szerint az emu és a strucc lesz a marha utódja, hiszen ők nem termelnek metánt.

Strucc

A struccoknak május-júniustól indul a tojószezon, ami késő őszig is eltarthat. A tojás általában 1,2-1,5 kilogramm, ez körülbelül 30 tyúktojásnak felel meg, de zsírszegényebb annál, így egészségesebb. Jóval csekélyebb benne a koleszterin, viszont a fehérjetartalma magas. De ízletes a húsuk is.

Emu

Az emuk párzási szezonja télen van, novembertől április-májusig. Az ő tojásuk smaragdzöld színű, tömege 600-800 gramm. Ez 10-15 tyúktojásnak felel meg, akár 3-5 ember is jól lakhat egy tojásból készült rántottával.

A megkérdezett tenyésztők szerint az emutojás krémesebb, lágyabb. Szintén magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Az emu húsa egyébként a legkevesebb zsírt tartalmazza az állatvilágban, majdhogynem koleszterinmentes. Nagyon magas a vastartalma, illetve sok vitaminszármazék található benne. A bőre pedig tökéletes égési sérülésekre, hámsérülésekre, még az indiánok erre használták.

A megannyi pozitív tulajdonságot azonban meg kell fizetni: a strucctojás darabja 8-10 ezer forint, míg az emué 6 ezer forint volt január-februárban.

A figyelmetekbe ajánljuk