csirke
Shutterstock

Drága a tojás, ezért otthon nevelnél tyúkokat? Könnyen megbánhatod

Hiába került ársapka a tojásra is, az elmúlt bő egy évben még így is jócskán megdrágultak, ami miatt egyre többen gondolkodnak el az otthoni csirketenyésztésen. Ebbe azonban nem érdemes azonnal belevágni.

Csirkéket nevelni és tartani nem olcsó. Rebecca Thistlethwaite, az Oregoni Állami Egyetem Állattenyésztési Szolgálatának szakembere szerint a csirketartással nem nagyon fogunk pénzt megtakarítani a piacon vagy a boltban vásárolt tojásokhoz képest – idézi a szakembert a Phy.org.

Úgy gondolom, ha készen állunk a szükséges karbantartásokra, akkor ez egy nagyszerű módja lehet a friss tojás beszerzésének. De nem feltétlenül csökkenti a költségeket. Az biztos, hogy lesz elég tojásunk, de a módszer nem jelent nagy pénzmegtakarítást

– mondta Thistlethwaite.

A szakember szerint, ha csirkenevelésre adjuk a fejünket, van pár szabály, amiről tudnunk kell. Például sokan vesznek csibéket, de azzal már nincsenek tisztában, hogy a tartásuk mekkora munkát igényel. Mindennapos feladat lesz a jövőben az etetés, az itatás és a tojások begyűjtése. Teljesen és erősen bekerített csirkeházra van szükség, hogy távol tartsuk a ragadozókat, például a patkányokat, és a nagytestű házimacskákat.

Thistlethwaite tudja miről beszél: korábban közel 5000 tojótyúkot nevelt, de ma már nem csinálná újra.

Nem fogok fizetni a szomszédaimnak, hogy vigyázzanak rájuk. Ha valaki elmegy pár hétre nyaralni, hazatérve egy csomó tojás hever majd, ami nagy vonzerő a ragadozók számára

– mondta.

Azok számára, akik mégis úgy gondolják, hogy a csirketenyésztés nekik való, az első teendő egy tyúkól építése. Az interneten rengeteg előre elkészített tyúkól található, de ha valaki ügyesebb, készíthet sajátot is.

Egy tyúkól fő elemei a következők:

  • A rácsoknak, amelyeken a madarak ülnek az úgynevezett kakasülőnek – legalább 45 centiméter magasan kell lenniük a földtől.
  • Madaranként körülbelül 30 centiméteres helyet kell hagyni a kotoréknak.Ha később növelni akarjuk az állományunkat, akkor számoljunk ezzel, amikor kiszámoljuk, hogy mennyi helyet kell kialakítani a kakasülőnek és a tojóládának.
  • A tetővonal közelében szükség van némi szellőzésre, hogy a hő és a nedvesség el tudjon távozni anélkül, hogy huzatot okozna. De nincs szükség szigetelésre.
  • Vásárolunk alomanyagot, például szalmát (ne szénát, mert abban magvak vannak, amelyeket megesznek) vagy faforgácsot, mindkettő kapható takarmány- és magboltokban.
  • Szereljünk fel automata itatót, vagy használjunk hagyományos, harang alakú itatótálat. Ha az állatok kifogynak a vízből, az hatással lehet a lerakott tojások számára, és végül el is pusztulhatnak.
csirke

Shutterstock

Bár az élelmet kint lehet hagyni, de figyelni kell, hogy ne romoljon meg, mert hamar patkányokkal találkozhatunk. Thistlethwaite az időzített etetést ajánlja: naponta kétszer, és győződjünk meg róla, hogy az állatok befejezték az étkezést.

Jó minőségű, friss takarmányt kell adni nekik. Baromfiknak szánt takarmánynak kell lennie. Nem lehet sertéstakarmány vagy valami más véletlenszerű. Megfelelő mennyiségű tápanyagot kell tartalmaznia, amely segít nekik a héjképzésben. Mindig kiegészíthetjük konyhai hulladékkal, de ügyeljünk arra, hogy azt is fogyasszuk el, és ne csak úgy heverjen bomlásnak indultan, ahol vonzza a ragadozókat

– tanácsolta a szakember.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a tyúkok 3-4 hónapos korukig nem tojnak. Legyünk türelmesek, és etessük őket a megfelelő keverékkel, amíg nőnek. Emellett, amint a nappali fény hossza kevesebb, mint 14 óra, a tyúkok abbahagyják a tojást. A szezont meghosszabbíthatja, ha időzített világítást helyezünk el a tyúkólban.

Thistlethwaite szerint fontos a higiénia. A koszos tyúkólak megágyaznak az atkáknak, ami a tojástermelés csökkenéséhez és végül a tyúkok elpusztulásához vezethet. Tegyük rendszeres gyakorlattá, hogy hetente egyszer kitakarítjuk a tyúkólat.

Emellett naponta gyűjtsük be a tojásokat, különben megjelennek a ragadozók. A vetőmagboltok március közepén vagy végén kezdik a csibék készletezését. Thistlethwaite kiemelte: ne vásároljunk csibéket a


A figyelmetekbe ajánljuk