Ezért imádják a déli országokban az extrém csípős ételeket

Ezért imádják a déli országokban az extrém csípős ételeket

Az évek során kutatók és gasztrofanatikusok számos elmélettel álltak elő annak magyarázatára, miért van az, hogy minél melegebb egy ország éghajlata, annál csípősebbek, fűszeresebbek az ételeik. Íme, a magyarázat!


A hűsítő hatás

Bár ellentmondásosnak tűnik, de teljesen normális, ha megkívánjuk a fűszeres ételeket, amikor melegünk van. Ez azért van, mert bizonyos fűszeres ételek hűsítően hathatnak a szervezetre. A chilipaprika kapszaicint tartalmaz, azt a vegyületet, amely a paprikának jellegzetes csípős ízét adja, ez pedig kulcsszerepet játszhat a hőszabályozásban: elsőre melegítő érzést vált ki, ami izzadást eredményez, az izzadás pedig lehűti a testet.

Ez is érdekelhet: 4 fűszerkeverék, amit többször kellene használnod

Illetve a csípős ételek intenzív ízei étvágygerjesztők és antimikrobiális tulajdonságokkal bírnak, így nemcsak kellemesek, de hasznosak is a szervezet számára.

Tartósítás

Egy másik meggyőző elmélet szerint a fűszerek döntő szerepet játszanak az élelmiszerek tartósításában, különösen a melegebb éghajlaton, ahol a baktériumok szaporodása erőteljesebb. Ez az antimikrobiális hipotézis különösen vonzó, ha történelmi összefüggéseket veszünk figyelembe, bár nem ad teljes magyarázatot arra, hogy miért maradt fenn a fűszeres ételek iránti preferencia még a hűtés korában is.

Shutterstock

A forró régiókban az ételek gyorsabban megromlanak, és az olyan fűszerek, mint a hagyma, a fekete és fehér bors, a chilipaprika, a fokhagyma és a gyömbér segíthetnek ezt megakadályozni.

Olvasd el ezt is! Ártalmas vagy sem? A csípős ételek hatása az egészségünkre

Kultúra és adrenalin

Természetesen sok minden a kultúrának is köszönhető. Ha egy olyan világban nővünk fel, ahol a tüzes chili minden vacsora alapanyaga, akkor az ízlelőbimbóink hozzászoknak, majd ezeket az ízeket a megszokott kényelemmel és biztonsággal társítjuk. Így érthető, hogy egy mexikóinak miért nem kottyan meg egy-két olyan falat, ami például nekünk már kifejezetten erősnek tűnne.

Egyesek pedig élvezik az erős ételek fogyasztása közben jelentkező adrenalinlöketet, főleg, ha azt társaságban fogyasztják, és dagadó mellkassal bizonyíthatják barátaik előtt, hogy ők legyűrték az étterem legcsípősebb fogását.

(The Hindu)

A figyelmetekbe ajánljuk