Citromok.

A citrom 4 jótékony hatása, amiről eddig nem is tudtál

A citromban sok C-vitamin, rost és különböző jótékony növényi vegyületek találhatók meg. Ezek a tápanyagok számos egészségügyi előnyért felelősek. Ennek apropóján, az alábbi cikkben a citrom 4 olyan tudományosan bizonyított, jótékony hatását mutatjuk be, amiről elképzelhető, hogy eddig nem hallottál.


1. Jót tesz a szívnek

A citrom kíváló C-vitaminforrás. A szóban forgó déligyümölcs körülbelül 31 mg C-vitamint biztosít, ami a napi referencia-bevitel (RDI) 51%-a. Kutatások szerint a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Azonban nem csak a C-vitaminról gondolják, hogy jót tesz a szívnek. A citromban található rostok és növényi vegyületek is jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek egyes kockázati tényezőit.

Egy tanulmány például kimutatta, hogy napi 24 gramm citrusfélék rostkivonatának egy hónapon át történő fogyasztása csökkentette a vér összkoleszterinszintjét.

A citromban található növényi vegyületek – nevezetesen a hezperidin és a diozmin – szintén csökkentik a koleszterinszintet.

2. Segít a testsúly szabályozásában

Huha Inc./Unsplash

A citromot gyakran népszerűsítik fogyókúrás ételként. Az egyik elterjedt elmélet szerint a bennük lévő oldható pektin-rostok kitágulnak a gyomorban, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Ennek ellenére nem sokan esznek citromot csak úgy magában. És mivel a citromlé nem tartalmaz pektint, a citromléitalok nem okoznak teltségérzetet.

Egy másik elmélet szerint a citromos forró víz fogyasztása segít a fogyásban. A vízivás azonban köztudottan növeli az elégetett kalóriák számát, így lehet, hogy maga a víz segít a súlyleadásban – nem pedig a citrom.

Más elméletek szerint a citromban található növényi vegyületek segíthetik a fogyást.

Egy vizsgálat során hizlaló diétán lévő egereknek héjából kivont citrom polifenolokat adtak. Ennek következtében a szóban forgó állatok kevesebb súlyt és testzsírt szedtek fel, mint a többi egyed. A citrom vegyületeinek fogyást elősegítő hatását embereken azonban még nem sikerült tetten érni.

3. Mondj nemet a vesekőre!

A vesekövek kis csomók, amelyek akkor keletkeznek, amikor a salakanyagok kikristályosodnak és felhalmozódnak a vesében.

A citromsav segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében azáltal, hogy növeli a vizelet mennyiségét és a vizelet pH-értékét, ami kevésbé kedvező környezetet teremt a vesekő kialakulásához.

Már napi 1/2 csésze (körülbelül 125 ml) citromlé elegendő citromsavat biztosíthat ahhoz, hogy megelőzzük a vesekő kialakulását azoknál, akiknek már volt ilyen problémájuk.

4. Véd a vérszegénység ellen

Julia Peretiatko/Unsplash

A vashiány miatti vérszegénység meglehetősen gyakori problémának számít. Akkor fordul elő, ha az elfogyasztott élelmiszerekből nem jutsz elég vashoz.

A citrom tartalmaz ugyan némi vasat, de elsősorban azáltal akadályozza meg a vérszegénységet, hogy javítja a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását.

A bélrendszered a húsból, csirkéből és halból származó vasat (az úgynevezett heme vasat) nagyon könnyen felszívja, míg a növényi forrásokból származó vas esetében pont az ellenkezője történik. Az utóbbi felszívódása azonban C-vitamin és citromsav fogyasztásával javítható.

Forrás: Healthline

A figyelmetekbe ajánljuk