Julia Fortman/Shutterstock
június 11., 2025  ●  Gasztronómia  ●  Hamu és Gyémánt

Így készül a ceviche, a nyár legfrissebb fogása Latin-Amerikából – Recept

A ceviche (ejtsd: szevicse) egy frissítő, pikáns előétel, ami Latin-Amerika tengerparti vidékeiről indulva hódította meg a világot. A fogás alapja a nyers hal vagy rák, amit frissen facsart limelében marinálnak: ez gyakorlatilag „megfőzi” a húst, így az étel megőrzi ropogós és pikáns karakterét. Élénk színek, változatos zöldségek, extra fűszerezés – kevés egyszerűbb és frissítőbb fogást találunk idén nyáron!

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
  • 450 g friss tengeri hal vagy rák
  • közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • őrölt fekete bors
  • frissen facsart limelé (kb. 4–6 lime)
  • 1–2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 jalapeño vagy serrano paprika, kimagozva és aprítva
  • kb. 200 g koktélparadicsom, félbevágva vagy apróra kockázva
  • kb. 120 g uborka, felkockázva
  • friss koriander, durvára vágva
  • 1 érett avokádó
  • 1 ek olívaolaj
Fotó: Julia Fortman/Shutterstock
Elkészítés:

1. A vékonyra szeletelt hagymát tegyük egy tálba, szórjuk meg sóval és borssal, majd öntsük rá a lime levének felét. Hagyjuk pácolódni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

2. A felkockázott halat vagy rákot tegyük a hagymás-lime-os páclébe, keverd össze.

3. Adjuk hozzá a maradék lime-lét, a fokhagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, koriandert, és az olívaolajat. Alaposan keverjük össze.

4. Fedjük le, és hagyjuk hűtőben 45–60 percig.

5. Ha avokádót is szeretnénk hozzáadni, csak tálalásnál keverjük bele.

Fotó: Foodio/Shutterstock
Tipp: A citromsav „főzési” ideje lehet akár rövidebb is (30–45 perc), ha vékony haldarabokot használunk. A mennyiségeket ízlés szerint lehet finomhangolni: több lime-levet vagy csípős fűszereket is adhatunk hozzá, ha pikánsabbra vágyunk.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!