casserole
Fotó: Shutterstock

Egyszerű, de nagyszerű vacsora: így készítsd el a brokkolis casserole-t

Az amerikai filmekben gyakran feltűnik a népszerű étel, amiről sokan nem tudják, de bármilyen otthoni maradék zöldségből vagy húsból elkészülhet. Cikkünkben egy gazdag ízvilágú, laktatóbb, húsmentes változatát mutatjuk be.


Amerikában kifejezetten népszerűnek számít a casserole, amelyről sokan nem tudják, de valójában nem egy konkrét ételt jelent. A casserole igazából a rakott ételek archetípusa. A kifejezés francia eredetű, és serpenyőt jelent, az elkészítési mód pedig az USA-ban még 1787-ben, Thomas Jefferson amerikai alapító atyának köszönhetően vált népszerűvé, aki Olaszországból hazatérve magával vitt egy tésztagépet. Lánya ennek segítségével tésztából és parmezánból egy sült egytálételt készített, a fogás pedig olyan jól sikerült, hogy később a Fehér Házban is felszolgálták. A recept megjelent az 1824-es The Virginia House-wife című szakácskönyvben is – írja a Vince nevű gasztronómiai szakportál.

A 19. század végén a rakott ételek meglehetősen népszerűvé váltak, ahogy az Amerikába bevándorló különböző népek saját ízlésüknek, szokásaiknak megfelelően készítették el őket, ráadásul mindez megfizethető táplálékot is jelentett a gazdasági válság és a két világháború nehéz éveiben is. Később, az 1950-es években a tűzálló edények és a konzervek széles körű elterjedésével a rakott ételek praktikus, gyors és olcsó megoldássá váltak az amerikai családok számára.

Hozzávalók:

casserole

Fotó: Shutterstock

  • 1 teáskanál olaj;
  • 2 db közepes méretű brokolli;
  • 220 g cheddar sajt;
  • fél vöröshagyma;
  • instant gombakrémleves;
  • 172 g majonéz;
  • 2 db tojás;
  • 28 g vaj;
  • kb. 38 db Ritz keksz.

Így készítsük el:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Vegyünk elő egy sütőedényt és kenjük ki olajjal.
  2. Egy lábast töltsünk fel vízzel, és helyezzünk a tetejére egy gőzölő kosarat. Forraljuk fel a vizet, és közben vágjuk kisebb darabokra a brokkolit. Helyezzük el a gőzölőben, majd kb. 4-6 perc alatt pároljuk roppanósra. Vegyük el a kosarat és hagyjuk lecsepegni róla a vizet.
  3. Reszeljük le a sajtot és a hagymát egy tálba, adjuk hozzá az elkészített gombakrémlevest, a majonézt és a tojásokat. Keverjük alaposan össze. Tegyük át a brokkolit egy vágódeszkára, és vágjuk apró darabokra. Adjuk a brokkolit a leveses krémhez és keverjük össze.
  4. Kanalazzuk át a sütőedénybe és egyenletes rétegben terítsük el rajta. Reszeljünk sajtot a tetejére.
  5. Törjük össze a kekszeket, majd öntsük rájuk a megolvasztott vajat. Ha ezzel megvagyunk, forgassuk bele a sütőedénybe. Süssük nagyjából 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Akkor lesz tökéletes, ha a brokkolis keverék közepe még krémes marad.
  6. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk hűlni.
(Forrás: The Kitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk