Eleven Madison Park személyzet
Az árak maradnak, a borravaló ajánlott, a dolgozók bére pedig növekedik.

Még 2016-ban a három Michelin-csillagos New York-i Eleven Madison Park étterem bevezette, hogy az alkalmazottakat szervizdíjjal kompenzálják. A világ egyik legjobb étterme ezzel együtt meg is szüntette a borravalót, viszont emelte az árakat, és a vacsora árába már a kiszolgálást is beleszámította. A vezetőség elmondása szerint ez lehetővé tette számukra, hogy a személyzetet méltányosabban kompenzálják, de voltak azért, akik nem így látták: a lépés körülbelül 21 százalékkal növelte az árakat, viszont az alkalmazottak nagy része elhagyta a céget.

A lépést egyébként számos másik luxusétterem is meghozta.

A Robb Report cikkéből viszont kiderült, hogy az Eleven Madison Park most mégis visszahozta a borravalót. Az indoklás ismét az alkalmazottak fizetését emlegette.

Miután évekig használtuk ezt a rendszert, megtanultuk, hogy ez senkinek nem volt jó. Ahogy az idők változnak, nekünk is változnunk kell. Ez a kiigazítás lehetővé teszi számunkra, hogy versenyképesebben fizessük meg az éttermi csapatunkat, miközben a konyhánkon dolgozók bérét is növelni tudjuk."

– közölte az étterem a borravaló nélküli politikájáról a vásárlóival.

Az apró csavar

Az árak viszont nem változtak, és ugyanúgy maradt szervizdíjas étlap. A menüárak maradnak azok, amelyek már tartalmazták a borravalót. Ez azt jelenti, hogy az éttermi kóstolómenü továbbra is 335 dollár, azaz nagyjából 110 ezer forint, míg a bárban kínált kóstolómenü 175 dollár, nagyjából 57 ezer forint. A különbség annyi, hogy most már a vendégeknek „ajánlott" borravalót is adniuk.

A megtakarítást felhasználva növelni fogjuk a konyhai csapatunk órabérét. Az Eleven Madison Park éttermi és konyhai csapatának versenyképesebb fizetése volt a fő motivációnk a kiigazítás mögött

– ezt már a Robb Report kérdésére válaszolta Ben Rosenthal, az étterem szóvivője.

Az új irányelv egyébként részben a világjárvány okozta munkaerőhiány miatt is lehet, ami a vendéglátást sújtja. A munkavállalókért folytatott verseny pedig együtt jár az éttermi dolgozók béreinek emelkedésével.

Nem ez az első jelentős változás az Eleven Madison Park számára: tavaly nyáron jelentették be, hogy az étterem nem szolgál fel több húst a vendégeknek.


A figyelmetekbe ajánljuk