Amikor előállsz egy olyan ötlettel, amelyet egyedülállónak, okosnak és izgalmasnak érzel, csodálkozol, hogy ez vajon miért nem jutott eszébe senki másnak korábban. Az igazság az, hogy valószínűleg mások is gondoltak rá, de rájöttek, hogy ez valójában nem egy jó ötlet ötlet, és inkább elvetették.
A víz alatt érlelt kaliforniai borral kapcsolatos történet határozottan az utóbbi kategóriába tartozik. Igen, víz alatt érlelt bor. Nem barlangban, hordóházban vagy akár valakinek a nyirkos, sötét pincéjében, hanem a víz alatt. Bár zseniális ötletnek tűnhet a bor érlelésére, valójában nem az, ahogy az a Manual cikkéből is kiderül. Főleg, ha nem kapunk rá engedélyt, mielőtt belevágnánk.
Ez is érdekelhet: Az évek előrehaladtával barnulni kezd a vörösbor
Az Ocean Fathoms története
Az egész úgy kezdődött, hogy az Ocean Fathoms nevű kaliforniai székhelyű borászati vállalat úgy döntött, hogy a Santa Barbara-csatorna vize jó hely a borok érlelésére. Még 2017-ben az Ocean Fathoms speciálisan erre a célra kialakított ládákban merítette alá a borait, majd a nedű tizenkét hónapig érlelődött a csatorna fenekén. A bort palackonként elképesztő 500 dollárért (177 ezer forint) árulták. Ez mind szépnek és jónak tűnik, igaz? Pedig valójában egyáltalán nem volt az.
Úgy tűnik, hogy az Ocean Fathom emberei abban a hitben, hogy egy millió dolláros ötlettel álltak elő, nem gondoltak néhány alapvető dologra a folyamat során. Először is, elmulasztották beszerezni a megfelelő engedélyeket, vagy akár csak egyeztetni a Kaliforniai Partiális Bizottsággal vagy bármely más, a kaliforniai partok védelmével megbízott szervezettel. Ráadásul még üzleti engedélyt sem szereztek, mielőtt eladták volna a bort.
Ha tovább olvasnál: Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?
Fotó: Shutterstock
Az Ocean Fathoms adót szedett be a megvásárolt palackok után anélkül, hogy az adót Kalifornia államnak befizette volna. Ráadásul az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint a borok még emberi fogyasztásra sem voltak alkalmasak. Mivel az államban nagyjából minden, vízért és alkoholért felelős szervezetet felbőszítettek, az Alkoholtartalmú Italok Hivatala lefoglalt mintegy 2000 palackot, és azonnal megsemmisíttette őket egy szennyvíztisztító telepen.
A vállalat alapítói ezután bűnösnek vallották magukat egy sor szabálysértésben, többek között: engedély nélküli alkoholértékesítés, az amerikai vizekbe történő anyagkibocsátás és befektetői csalásban való bűnrészesség és felbujtás miatt.
Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az ötlet nem is volt annyira eredeti. Franciaországban, Horvátországban és számos más helyen is víz alatt érlelik boraikat a borászok. A fő különbség? Engedélyt kaptak hozzá, mielőtt belevágtak.