Egy hosszú és viszonylag hideg telet követően végre beköszöntött az igazi tavasz, így végre annyi időt tölthetünk a szabadban, amennyit csak akarunk; hiszen legyen szó túrázásról, utazásról, teraszozásról, a szabad ég alatt bármelyik elfoglaltsággal garantált a kikapcsolódás. Ráadásul az egyik legjobb dolog, amit ilyenkor csinálhatunk, az bográcsozás, néhány alapvető szabályra viszont érdemes odafigyelni, hiszen ha a természet a házigazdánk, illik betartani az általa diktált feltételeket.
Az alapok
A bográcsozáshoz fontos, hogy olyan területet válasszunk, ahol három méteres körzetben nincs éghető anyag, beleértve a belógó faágakat is. Oltásra alkalmas anyag (pl. víz vagy homok) mindig legyen a közelünkben, továbbá soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet. Ha szeles az idő, különösen figyeljünk oda, erős szélben pedig inkább mellőzzük a tűzrakást, írja a Drive.
Figyelmedbe ajánljuk! Ezért kellene rendszeresen túráznod – ennyi kalóriát égetsz el egy óra alatt
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Fontos szabályok
- Erdőn-mezőn és kirándulóhelyeken csak és kizárólag az arra kijelölt helyen gyújthatunk tüzet.
- A kerti grillezés, bográcsozás bármikor megengedett, de csak állandó felügyelet mellett.
- A szabadtéri tűzrakás előírásairól még részletesebb szabályokat találunk a Katasztrófavédelem honlapján.
Hogyan rakjunk tüzet?
Kerüljük a mesterséges gyújtós használatát, és gyűjtsünk inkább száraz füvet, avart és vékony botokat, majd piramisszerűen építsük fel a tűzmagot és fokozatosan tegyünk rá egyre nagyobb hasábokat. A fadarabok soha nem lóghatnak ki a tűzrakó helyről, valamint fontos, hogy élő, nedves fát tilos használnunk, hiszen az pattog és füstöl.
Milyen tűzön főzzünk?
A főzéshez közepes vagy kisebb lángot érdemes rakni, mivel a kisebb tűz könnyebben szabályozható. Fontos tudni a bográcsos ételeknél, hogy lassan, rotyogtatva kell főzni őket, egyenletes, lobogó tűzön. Szeles időben takarással védjük a lángot, hogy egyenletesen melegítse az ételt.
Milyen bográcsot válasszunk?
A rézbogrács jó hőelosztó, de savas környezetben könnyen elszíneződik. A vasbogrács nem kényes, de ha hosszabb ideig nem használjuk, hajlamos berozsdásodni. A zománcozott üst is egy verzió, hiszen könnyen tisztán tartható, de sérülékeny. A legjobb választás a rozsdamentes bogrács, amely bár drágább, sokkal időtállóbb és praktikusabb a kinti főzőcskézéshez.
Mi a teendő, ha már fő az étel?
Kényelmes magasságba kell állítani az üstöt, mégpedig úgy, hogy a láng ne érje az alját. Fontos tipp, hogy az ételeket nem szabad kevergetni, ehelyett inkább forgassuk a bográcsot hirtelen mozdulatokkal, így az étel szépen össze fog rázódni.
Hogyan kell eloltani a tüzet?
A főzés után mindig oltsuk el a tüzet, hiszen a parázs újra lángra kaphat. A vízzel való leöntés után szórjuk le homokkal is, illetve távozás előtt érdemes kézzel is ellenőrizni a tűzrakó hely hőmérsékletét.
Olvasd el ezt is! Itt a túraszezon: 4 hordozható kávéfőző, ha az erdő közepén is a legjobb eszpresszót innád
Kezdő bográcsozók számára ajánlott gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket választani, amelyekhez kevés alapanyag szükséges: például lecsót, paprikás krumplit, vagy csirkepörköltet. Ezek fél óra, egy óra alatt készen is vannak, de figyeljünk arra, hogy a parázs még órákig éghet, tehát bármit megperzselhet és szeles időben könnyen lángra kaphat.