Kifejezetten veszélyes, ha így tárolod otthon az avokádót

Kifejezetten veszélyes, ha így tárolod otthon az avokádót

Ha a hűtőben egy edény vízbe merítve tároljuk, akkor jó sokáig eláll – halhattuk a most igencsak népszerű javaslatokban. Ha pedig rajongsz az avokádóért lehet hallottál már erről a praktikáról, ám ha nem annál jobb, ugyanis rendkívül veszélyes.


Mi a probléma az avokádó ilyen módon történő tárolásával? A víz ideális környezetet biztosít a veszélyes kórokozók fejlődéséhez.

Az avokádó felületén esetlegesen visszamaradt emberi kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp) a tárolás során, vízbe merítve elszaporodhatnak. Ezenkívül különféle kutatások kimutatták, hogy a Listeria monocytogenes 15 napon belül a hűtőtárolás során beszivároghat az avokádó húsába. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem lenne képes eltávolítani a súlyos fertőzést.

Ha az avokádón nincsenek meglévő kórokozók, természetesen nincs probléma. A bökkenő csupán az, hogy szabad szemmel nyilvánvalóan nem lehet látni a listeriát vagy a szalmonellát.

Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a bonyolult és kiterjedt ellátási láncból származó élelmiszereknél nagyobb a fertőzés kockázata. A legbiztonságosabb, ha azt feltételezzük, hogy az avokádó kórokozókat tartalmazhat, és e szerint maximális körültekintéssel fogyasztjuk és tároljuk.

Hogyan tartsd frissen az avokádót a jövőben? Szobahőmérsékleten, a pulton tárolva teljesen jó, sőt ez még felgyorsítja az érési folyamatot.

A figyelmetekbe ajánljuk