alkoholok

Gyógyszerként indult, majd egy testvérpár ügyetlenkedése miatt világhírű itallá nőtte ki magát

Az Angostura bitter, azaz az Angostura likőr az elmúlt 200 évben világhírnévre tett szert, a márka történetét azonban a mai napig számos rejtély fedi.

Az 1824-ben megalkotott gyomorkeserű receptje szigorúan titkos: a világon egyszerre csak öt ember ismerheti az ital pontos leírását. A titok mindenkori őrzőinek állítólag egy olyan megállapodást is alá kell írniuk, miszerint soha nem utaznak együtt ugyanazon a repülőn. Az ok egyszerű: nem akarják, hogy egy esetleges légikatasztrófa okán elvesszen a felbecsülhetetlen értékű tudás.

A keserű ital összetevőinek titokzatosságán túl a palack egyik legikonikusabb vizuális eleme, a címke is hajlamos megzavarni az embereket. Az Angostura bitter címkéje túl nagy a palackhoz képest, és túlnyúlik az üveg nyakán, ráadásul néhány használat után a papír teljesen elhasználódik.

Shutterstock

Na de miért alakult ez így? A Vince cikke szerint a válasz a testvérek közötti, kissé nevetségesnek tűnő félreértésben rejlik.

Az Angostura megalkotója, Dr. Johann Siegert német orvos 1870-ben elhunyt, az üzlet pedig a fiaira szállt, akik néhány évvel később Venezuelából Trinidad és Tobagóra helyezték át a gyártást. Addig a keserű italokat széles körben a hányingerrel küzdő vagy más módon megbetegedett tengeri utazók emésztési panaszainak gyógymódjaként tartották számon.

Hogyan lett világhírű az Angostura likőr? 

A testvérek a hatásosabb promóció érdekében kitalálták, hogy a gyomorkeserűt benevezik egy helyi italversenyre. Az egyik testvér az üveg megalkotásával, a másik pedig a címke megtervezésével volt megbízva. A logisztikába azonban hiba csúszott, így végül az üveg és a címke teljesen eltérő méretű lett.

Shutterstock

A baki nyilvánvalóan hamar szemet szúrt a testvéreknek is, azonban olyan kevés idő volt hátra a versenyig, hogy már egyszerűen nem tudták kijavítani a hibát. Az elvesztett megmérettetés után azonban az egyik bíró megkereste a testvéreket, és rábeszélte őket arra, hogy hagyják így a címkézést. Ez a hiba ugyanis annyira abszurd, hogy biztosan ki fognak tudni tűnni a versenytársak közül.

Mint utólag kiderült, az ítésznek igaza lett. Mára az Angostura likőr lett a világ leghíresebb gyomorkeserűje.


A figyelmetekbe ajánljuk