Karácsonyi puding
Fotó: Shutterstock

A karácsonyi pudingnak évszázados hagyománya van Angliában

Igazi klasszikus az angolok karácsonyi pudingja, amivel lenyűgözhetjük a családot – recept!

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi pudingot több évszázados hagyomány övezi, így nem csoda, hogy az ünnepi finomságnak szinte kötelező jelleggel az asztalra kell kerülnie az év végén. A sütemény nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető finomságok közé, de ha a bejgli és a mézeskalács mellett idén szeretnénk valami igazán különlegessel is meglepni szeretteinket, akkor mindenképp érdemes kipróbálni! Recept.


Hozzávalók:

A pudinghoz:

  • 50g blansírozott mandula
  • 2 darab alma
  • 200g kandírozott gyümölcshéj
  • 1 egész szerecsendió
  • 1 kg mazsola
  • 140g liszt
  • 100g zsemlemorzsa
  • 100g barnacukor
  • 3 nagyobb tojás
  • 2 evőkanálnyi brandy
  • 250g hideg vaj

Még több recept a tökéletes karácsonyi menühöz! 5 tipp, hogy a karácsonyi asztalra készülő lazac tökéletesen sikerüljön

A mártáshoz:

  • 175g vaj
  • reszelt narancshéj
  • 5 evőkanálnyi porcukor
  • 4 evőkanálnyi brandy
  • 2 kandírozott gyömbérszelet
Kar\u00e1csonyi puding

A pudingot legalább nyolc órán át kell főzni

Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

1. Vágjuk fel a mandulát, az almákat és a kandírozott gyümölcshéjakat. Keverjük össze egy tálban őket és adjuk hozzá a mazsolát, a lisztet, a kenyérmorzsát, a cukrot, a tojásokat és két evőkanálnyi brandyt.

2. Reszeljük le a szerecsendió háromnegyedét és adjuk hozzá az előzőleg elkészített masszához.

3. Reszeljünk az egészhez hideg vajat és óvatos, de határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a masszát.

4. Vegyünk két, nagyjából 1,2 literes tálat és béleljük ki őket sütőpapírral. Öntsük a sütőpapírra a masszát.

5. Vágjunk két ugyanolyan nagyságú sütőpapírt és alufóliát és az alufóliával felfelé fedjük be velük a tálakat. Egy madzag segítségével szorosan kössük a fóliákat a tálakra.

Ezt is olvasd el! Tökéletesen omlós sült csirke? Ezzel az 3 trükkel sikerülhet!

6. Tegyünk fel forrni vizet egy nagyobb lábasban. A madzagok segítségével engedjük bele a tálakat és 8 órán át főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk a főzés során!

7. A nyolc óra letelte után hagyjuk kihűlni a pudingokat, távolítsuk el a madzagokat, a sütőpapírt és az alufóliát.

8. A pudingra újra tegyünk sütőpapírt, majd helyezzük a sütőbe.

9. A mártás elkészítéséhez keverjük össze a vajat a reszelt narancshéjakkal és a porcukorral. Lassan adjuk hozzá a brandyt, a kandírozott gyömbért és addig kevergessük, amíg egy masszát nem kapunk.

10. Tálalás előtt ugyanígy vízben melegítsük újra a pudingot, majd kanalazzunk rá a mártásból.

A figyelmetekbe ajánljuk