Hozzávalók:
A pudinghoz:
- 50g blansírozott mandula
- 2 darab alma
- 200g kandírozott gyümölcshéj
- 1 egész szerecsendió
- 1 kg mazsola
- 140g liszt
- 100g zsemlemorzsa
- 100g barnacukor
- 3 nagyobb tojás
- 2 evőkanálnyi brandy
- 250g hideg vaj
Még több recept a tökéletes karácsonyi menühöz! 5 tipp, hogy a karácsonyi asztalra készülő lazac tökéletesen sikerüljön
A mártáshoz:
- 175g vaj
- reszelt narancshéj
- 5 evőkanálnyi porcukor
- 4 evőkanálnyi brandy
- 2 kandírozott gyömbérszelet
A pudingot legalább nyolc órán át kell főzni
Fotó: Shutterstock
Elkészítése:
1. Vágjuk fel a mandulát, az almákat és a kandírozott gyümölcshéjakat. Keverjük össze egy tálban őket és adjuk hozzá a mazsolát, a lisztet, a kenyérmorzsát, a cukrot, a tojásokat és két evőkanálnyi brandyt.
2. Reszeljük le a szerecsendió háromnegyedét és adjuk hozzá az előzőleg elkészített masszához.
3. Reszeljünk az egészhez hideg vajat és óvatos, de határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze a masszát.
4. Vegyünk két, nagyjából 1,2 literes tálat és béleljük ki őket sütőpapírral. Öntsük a sütőpapírra a masszát.
5. Vágjunk két ugyanolyan nagyságú sütőpapírt és alufóliát és az alufóliával felfelé fedjük be velük a tálakat. Egy madzag segítségével szorosan kössük a fóliákat a tálakra.
Ezt is olvasd el! Tökéletesen omlós sült csirke? Ezzel az 3 trükkel sikerülhet!
6. Tegyünk fel forrni vizet egy nagyobb lábasban. A madzagok segítségével engedjük bele a tálakat és 8 órán át főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk a főzés során!
7. A nyolc óra letelte után hagyjuk kihűlni a pudingokat, távolítsuk el a madzagokat, a sütőpapírt és az alufóliát.
8. A pudingra újra tegyünk sütőpapírt, majd helyezzük a sütőbe.
9. A mártás elkészítéséhez keverjük össze a vajat a reszelt narancshéjakkal és a porcukorral. Lassan adjuk hozzá a brandyt, a kandírozott gyömbért és addig kevergessük, amíg egy masszát nem kapunk.
10. Tálalás előtt ugyanígy vízben melegítsük újra a pudingot, majd kanalazzunk rá a mártásból.