Nataliya Arzamasova / Shutterstock
szeptember 11., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Pofonegyszerű almaszósz, ami cukor nélkül is mennyei – recept!

A szeptember beköszöntével ismét az almaé a főszerep – ilyenkor is sokan hajlamosak a bolti almaszószhoz nyúlni, pedig az otthon készült változat összehasonlíthatatlanul finomabb. Ráadásul könnyedén átalakíthatjuk a saját ízlésünknek megfelelően: mi döntjük el, hogy mennyi cukor kerüljön bele, milyen állagot szeretnénk elérni, vagy épp milyen fűszerekkel ízesítjük. Most ehhez mutatunk egy nagyszerű alapreceptet.

Az egyik legkényelmesebb módszer a Crockpot, vagyis a lassúfőző használata: ha van ilyenünk otthon, elég, ha csak összeállítjuk az alapanyagokat, beállítjuk a hőfokot, és a gép elvégzi helyettünk a munka nagy részét. A kiegyensúlyozott íz érdekében a legjobb, ha többféle almát kombinálunk, például az édes Honeycrispet, a lédús Galát és a savanykás Granny Smith-t. Az almák mellé csak egy kevés víz kell, hogy megfelelően puhuljanak, valamint egy kis citromlé, ami kiemeli a természetes ízeket és segít sűrűbbé tenni a szószt. A fűszerezés alapja egy-két fahéjrúd, ami a klasszikus almáspités ízvilágot idézi meg, de bátran kísérletezhetünk szegfűszeggel, frissen reszelt szerecsendióval vagy akár citrushéjjal is.

Illusztráció
Fotó: Angelika Heine / Shutterstock

Az elkészítés menete pofonegyszerű: a feldarabolt almákat a fűszerekkel – és a tökéletes ízélmény érdekében egy csipet sóval – együtt a lassúfőzőbe tesszük, felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedve, magas fokozaton négy órán át főzzük. Ezután elég csak fakanállal összetörni a megpuhult darabokat, de ha selymesebb állagot szeretnénk, botmixerrel vagy turmixgéppel is pürésíthetjük.

Illusztráció
Fotó: Nataliya Arzamasova / Shutterstock

A kész almaszósz önmagában is mennyei nassolnivaló, de süteményekhez is kiváló, tökéletesen működik például egy muffinban vagy egy könnyű almás piskótában. Emellett tálalhatjuk reggeli palacsintához, joghurthoz, de akár sós fogások mellé is. Légmentesen zárható edényben, hűtőben tárolva 7–10 napig is eláll.

(Forrás: Delish)

Nyitókép: Illusztráció / Nataliya Arzamasova / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök