Ha tej és tojásérzékenységben szenvedsz, vagy esetleg áttértél a vegán életmódra akkor sem kell lemondanod a finom édességekről.
Banánpohárkrém
Hozzávalók:
- 2 érett banán
- fél ek reszelt narancshéj
- 5 dkg natúr kakaó
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfű
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 6 dkg édesítőszer
- 8 dkg olvasztott kókuszzsír
- 1 felkarikázott narancs
Elkészítése: A banánt turmixoljuk össze a narancshéjjal, a kakaóval, a fűszerekkel, az édesítővel és a kókuszzsírral. Kis tálkákba adagoljuk ki, majd tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni.
Málnafagylalt házilag
Hozzávalók:
- 10 dkg kesudió
- 2 dl víz
- 25 dkg málna
- 3-5 dkg cukor
- 1-2 csipet vaníliaőrlemény
Elkészítése: A kesudiót a vízzel simára turmixoljuk. A málnát alaposan megtisztítjuk, majd lecsöpögtetjük és átpasszírozzuk. A magok nem kellenek. A selymes püréhez hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Ezt követően hozzáadjuk a kesutejszínt és jól összedolgozzuk. A fagylaltgépet elindítjuk, amikor pedig forog hozzáöntjük fokozatosan a keveréket. Amikor eléri a megfelelő állagot, tálkákba szedjük ki és kész.
Ha nincs gépünk akkor a keveréket mélyhűtőbe tesszük és óránként megkevergetjük, amíg el nem éri fagylalt állagot.
Csokis-chilis korongok
Hozzávalók:
- 15 dkg 85%-os étcsokoládé
- 1-2 ek kókusztejszín
- 1 kk reszelt narancshéj
- 1 pici apróra vágott chili (magmentesen)
- 3-3 dkg pirított egész mogyoró és mandula
Elkészítése: A mandulát és a mogyorót 170 fokos sütőben pár percig pirítjuk. Amikor a mogyoró héja kezd repedezni, akkor már megfelelő. Ledörzsöljük a héját, a mandulát pedig egyben hagyjuk és kihűtjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a narancshéjat, és a chilit. Ne kevergessük sokat.
Egy tálcára terítünk egy nagyobb sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot. A csokoládés masszából tíz teáskanálnyi adagot ráteszünk, majd kanállal szétlapítjuk (kb. 3-4 cm átmérőjű korongokat kapjunk). A tetejére helyezzük a mogyorót és a mandulát. Ezt követően hűvös helyen hagyjuk megdermedni.