A nagy hidegben a legtöbben otthon maradunk, talán filmmaratont tartunk vagy takarítunk. Előbbihez mindenképpen jól jön pár finom falat, így elhoztunk egy ínycsiklandozó sütemény receptet a zimankós hétvégére.


Ki ne szeretné a linzert és a pezsgőkrémet? Hát még ha egybegyúrjuk a kettőt! A pezsgőkrémes linzer receptjét szilveszter alkalmából osztotta meg velünk a Street Kitchen tavaly decemberben, az ilyen ínyencségek azonban időtlenek, így remek választás lehet erre a hétvégére is. Ha úgy döntünk, hogy elkészítjük, mindenképpen álljunk neki még ma, hogy vasárnapra teljesen megpuhuljon a tészta!


Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom héja
  • 1 db tojás
a krémhez:
  • 5 db tojássárgája
  • 50 g liszt
  • 100 g cukor
  • 180 ml tej
  • 200 ml pezsgő
  • 120 g szoba-hőmérsékletű vaj

a díszítéshez pedig 40 g étcsokoládé.

Elkészítés

A tésztához összemorzsoljuk a vajat és a lisztet, majd a lehető leggyorsabban hozzágyúrjuk a többi hozzávalót. Ezt követően a tésztát fóliába csomagoljuk, és 30-40 percre berakjuk a hűtőbe pihenni.

A krémhez a vaj kivételével minden hozzávalót csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük a masszát, mintha pudingot készítenénk. A krémalapot hűtőhidegre hűtjük.

A tésztát kicsomagoljuk a fóliából és lisztezett felületen 1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk – erre a célra egy kisebb méretű vizespohár szája is megfelel.

A korongokat sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

A krémalapot elkezdjük robotgéppel kikeverni, közben hozzáadagoljuk a vajat. A kész krémet habzsákba (ez erősebb anyagú nejlonzacskóval helyettesíthető – a szerk.) töltjük, és a korongok felére nyomunk belőle. A megsült tésztalapok másik felét a megkent korongok tetejére nyomjuk.

A díszítéshez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, nyomózsákba vagy sütőpapírból hajtogatott tölcsérbe csorgatjuk, kivágjuk a végét, és óramintát „rajzolunk" a sütik tetejére. A díszítés persze ezen kívül bármi más is lehet, amihez épp kedvünk van. Arra azonban figyeljünk, hogy fogyasztás előtt egy napot mindenképp hagyjuk pihenni, hogy megpuhulhasson a tészta.

Related Articles Around the Web

Friss

Az új Animánia második évada ki se jött, de berendelték a harmadikat

Úgy tűnik, nagy sikert aratott a Hulun Steven Spielberg feltámasztott kultrajzfilmsorozatának első évada.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk