A Földnek is van pulzusa, az oka azonban ismeretlen

A Földnek is van pulzusa, az oka azonban ismeretlen

Rendszeresen „megdobban" a bolygó.

A Föld nagyobb geológiai eseményei a százmillió évek alatt viszonylag egyenletes ütemben ismétlődnek. Az oka egyelőre rejtély, de Michael Rampino, a New York Egyetem munkatársa és kollégái egy új tanulmányban megvizsgálták a jelenséget, és bemutatták a Föld „pulzusát".

A kutatók 89 jól ismert nagy geológiai esemény életkorát vizsgálták az elmúlt 260 millió évben, beleértve a Föld tektonikus lemezeinek drámai változásait, a vulkánkitöréseket, a tengerszintet ingadozásokat vagy éppen a tömeges kihalásokat.

Az elemzés szerint a globális geológiai események lazán csoportosultak 10 különböző időpontban a 260 millió év alatt, amelyek nagyjából 27,5 millió évenként ismétlődnek. Az eredmények szerint az utolsó ilyen pulzálás 7 millió évvel ezelőtt történt, így valószínűsíthető, hogy a Földnek van még nagyjából 20 millió nyugodt éve.

Rampino elmondása szerint sokan azt hiszik, hogy ezek az események véletlenszerűek, de a most bemutatott tanulmányuk rávilágít arra, hogy a geológiai történések összefüggésben vannak.

Egyébként nem új keletű a szabályos ismétlések gondolata. Már az ókorban is megpróbálkoztak hasonlóval, és az elmúlt évtizedekben más szakértők valahol 26 és 36 millió év közé saccolták a ciklust. Az utóbbi idők tudományos fejlődésének köszönhetően – például a radioizotópos kormeghatározás – az adatok jóval pontosabbak lettek.

Azt azonban nem tudni, hogy mi okozhatja a szabályos ismétlődéseket. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy Föld belső dinamikája befolyásolja a globális lemezmozgásokat és az éghajlatot. Alternatív ok még az az elmélet, hogy a Naprendszer, illetve az egész galaxis ciklikusságához igazodik a bolygó.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk