Tudományos célból nagyították fel Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményét

A kutatók Johannes Vermeer legismertebb művének, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményének csaknem kétéves elemzése során részletes, új információkhoz jutottak.


Emilien Leonhardtnak és Vincent Sabatiernek, a Hirox Europe munkatársainak köszönhetően mindannyian tanulmányozhatjuk Vermeer megfoghatatlan munkájának fortélyait. Az interaktív, 10 milliárd pixeles nagyítással pedig közvetlenül betekinthetünk a festékrésekbe ─ olvasható a Colossal hasábjain.

A szakemberek arra vállalkoztak, hogy meghatározzák az ikonikus darab felületi állapotát többszörös helyreállítás után, valamint, hogy megmérjék a repedezett pigmentek közötti teret, ezzel tisztázva a művész technikáját. Leonhardt és Sabatier 9100 fényképet készített a festményről egy egyedi mikroszkóp segítségével. Később a képeket egy hatalmas panorámába rendezték össze. Ez 4,4 mikron / pixel pontossággal tárja fel a részleteket.

Noha az elemzés során nem tudták feltárni, hogy kiről is készült a festmény, kiderültek olyan információk, hogy a szürke háttér valójában sötétzöld függöny, és, hogy a lány szempillája csak nagyítással látható.

A Hirox Europe weboldalán mi magunk is felfedezhetjük a Leány gyöngy fülbevalóval bonyolultságát, az alábbi videóban pedig betekinthetünk a nagyítás folyamatába is:

A figyelmetekbe ajánljuk