Szalmakalapot viselő nő könyvet olvas a medenceparton

Hamarosan véget ér a nyár, de azért a könyvkiadók tartogatnak még izgalmas parti olvasmányokat az utolsó meleg hónapra. Össze is gyűjtöttünk öt friss, illetve hamarosan megjelenő kötetet a legkülönfélébb műfajokból.


Marilynne Robinson: Háztartás (Magvető)

Marilynne Robinson: H\u00e1ztart\u00e1s c. k\u00f6nyv

Magvető

A Háztartás egy Pulitzer-díjas írónő regénye, ezért nem csoda, hogy az év egyik legjobb köteteként emlegetik. Tragikus családtörténet két árva lánnyal a középpontban, akik már nagyon fiatalon szembesülnek az élet nehézségeivel, a gyász fájdalmával, és nem utolsó sorban a korai felnőtté válással. Miután anyjuk öngyilkos lesz, majd az őket felnevelő nagymama is életét veszti, különc nagynénjükhöz költöznek, aki viszont furcsa viselkedésével megnehezíti a gyerekek mindennapjait. Tragikus, mégis lebilincselő történet, amit lehetetlen lesz majd letenni.

Lackfi János: Száll a kakukk a fészre (Helikon)

Lackfi J\u00e1nos: Sz\u00e1ll a kakukk a f\u00e9szre c. k\u00f6nyv

Helikon

Lackfi János legújabb kötete az első szótól az utolsóig bolondozás. Humoros történelmi áttekintés, képzelgések arról, milyen lett volna, ha Jézus idejében létezik a Facebook, vagy ha teljesen máshogy alakulnak a francia forradalom vagy a szabadságharc évei. Híres írók, költők, hazafiak életét gondolja újra viccesen, szórakoztatóan, mégis a legnagyobb tisztelettel.

Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában. Harry és Meghan – egy modern királyi család (21. Század Kiadó)

Omid Scobie \u2013 Carolyn Durand: A szabads\u00e1g nyom\u00e1ban. Harry \u00e9s Meghan \u2013 egy modern kir\u00e1lyi csal\u00e1d c. k\u00f6nyv

21. Század Kiadó

A szabadság nyomában hiteles portrékötet, amelynek segítségével alaposabban megismerhetjük a királyi kötelékekből kiszabaduló párt: Harry herceget és feleségét, Meghan Markle-t, és az ő életüket, nehézségeiket, tetteik okait és következményeit. Az írók számos interjút készítettek a párhoz közel álló emberekkel, akik őszintén beszélnek a könyvben arról, milyen is valójában a brit királyi család legforradalmibb gondolkodású párja.

Gurubi Ágnes: Szív utca (Pesti Kalligram)

Gurubi \u00c1gnes: Sz\u00edv utca c. k\u00f6nyv

Pesti Kalligram

Lebilincselő családregény, amelynek középpontja a Szív utca és az ott élők mindennapjai, folyamatosan alakuló sorsa. Egymás után következő generációk gondolatait, érzéseit, tapasztalatait olvashatjuk az oldalakon, miközben újra és újra szembesülünk a múlttal, és azzal a ténnyel, hogy a jelent lehetetlen a múlt jelenléte nélkül megélni.

Annie Ernaux: Lánytörténet (Magvető)

Annie Ernaux: L\u00e1nyt\u00f6rt\u00e9net c. k\u00f6nyv

Magvető

A történet 1958-ban játszódik, a helyszín Franciaország. A főszereplő egy vidéki, kispolgári családból származó lány, aki tizenhét évesen tölti először az éjszakáját egy fiúval, és ez teljesen felforgatja az életét. Szerelmi történet, rengeteg izgalommal és történelmi részlettel. Bepillantást enged az algériai függetlenségi háború idejébe, feltárja a kamaszkor érzelmi viharait és visszarepít az 50-es évek tabukkal teli világába.

A figyelmetekbe ajánljuk