Szinte biztosan kihal az emberiség egy tudós szerint
Elég vészjósló kép a bolygó számára.

Az évszázad végére a globális népesség elkerülhetetlenül csökkenni kezdhet – állítja Henry Gee paleontológus és a Nature tudományos folyóirat szerkesztője a Scientific American új véleménycikkében. A szerző az írásban a „kihalás" szót sem szégyenli használni.

Gyanítom, hogy az emberi populáció nem csak a zsugorodás, hanem az összeomlás felé tart – méghozzá hamarosan

– írta.

Gee a katasztrófa okának a genetikai variáció hiányát, a csökkenő születési arányszámot, a környezetszennyezést és a túlzsúfolt városokban való élet okozta stresszt nevezte meg.

Az emberiségre leselkedő legalattomosabb fenyegetés az úgynevezett »kihalási adósság« Minden faj fejlődésében eljön az pillanat, még a látszólag virágzó fajokéban is, amikor a kihalás elkerülhetetlen lesz, bármit is tesznek annak elhárítására

– folytatja Gee.

Mint írja,

a leginkább veszélyeztetett fajok azok, amelyek bizonyos élőhelyfoltokat uralnak mások rovására, akik hajlamosak máshová vándorolni, és ezért kevésbé oszlanak el. Az emberek többé-kevésbé az egész bolygót elfoglalják, és azzal, hogy a bolygó egészére kiterjedő élőhelyfoltot hoztunk létre, dominánsak vagyunk benne.

Más szóval, a tetteink végül utolérnek minket. Ez Gee szerint azt is jelenti, hogy az emberiség „talán már egy halott faj".

A kutató szerint sokkal valószínűbb az az opció, hogy a népességünk nem csak zsugorodni fog: teljesen össze összeomlik majd.

A jelek már ott vannak azok számára, akik hajlandóak észrevenni őket. Az igazi kérdés csak az, hogy milyen gyorsan.

– írta.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk