univerzum űr csillagok

A Breakthrough Listen Initiative a legnagyobb olyan program, amely a Naprendszeren kívüli civilizációk nyomait keresi. Vizsgálataik során olyan jeleket keresnek, melyek fejlett technológiáktól származhatnak.


A program munkatársai tavaly mutatták be eddigi legátfogóbb katalógusukat, melyből kiderül, hogy 1327 csillagot elemeztek, melyek legfeljebb 160 fényévre fekszenek a Földtől. Szakértők egy csoportja azonban rájött, hogy a katalógus anélkül is bővíthető, hogy további megfigyeléseket végeznének – írja a IFLScience.

Az eredeti kutatásban az amerikai Green Bank-i Távcsövet (GBT) és az ausztráliai CSIRO Parkesi Rádióteleszkópot használták, a Manchesteri Egyetem kutatócsoportja azonban felfedezte, hogy ezen obszervatóriumok adatait kombinálhatják a Gaia űrtávcső információival, így növelve a katalógusban szereplő csillagok számát több mint 288 ezerre.

Ez azonban nem minden: a csillagok száma mellett a maximális távolságot is növelni tudják, így a legmesszebb fekvő égitest már 33 ezer fényévre található.

A kutatásban résztvevők bíznak benne, hogy a bővített katalógus nagyban megsegíti majd a földön kívüli intelligencia felkutatását.

„Az ehhez hasonló munkák egy lépéssel közelebb visznek minket ahhoz, hogy választ találjunk az emberiség legmélyebb kérdésére: Egyedül vagyunk? "

– nyilatkozta a Andrew Siemion, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem SETI Intézetének vezetője és a csapat tagja.

A figyelmetekbe ajánljuk