Dupla premier: két magyar kisfilm is felkerült Vimeóra
Dudás Balázs két rövidfilmje is ingyenesen megtekinthető a vimeón.


A Film.hu nemrég mutatta be Dudás Balázs kisfilmjeit. A dupla premier egy beszélgetést is tartalmazott az íróval. A filmekben Vilmányi Benett alakítja a főszereplőt, mindkettő releváns társadalmi problémákat tár a néző szeme elé.

A Welcome Dávidról szól, aki egy kamasz. A kisfilmben tíz év után tér haza határ melletti otthonába édesanyjával. Szabadidejében segít átkelni menekülteknek a magyar határon, de az egyik menekítés során nem minden úgy alakul, ahogy tervezte. A másik kisfilm, melynek címe Két csík, egy párról szól és egy nem kívánt terhességről, amivel szembe kell nézniük.

A Welcome Dudás Balázs diplomafilmje volt az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol 2015-ben diplomázott le. A kisfilm ezen a linken érhető el. Balázs először nagyjátékfilmet akart készíteni, végül egy tanára tanácsára egy fél órás kisfilm született ötletéből.

"Tudtam, hogy van ez a lázadó fiú, aki melós háttérből jön, és valami olyasmit csinál, amiről a családja nem tud, és emiatt morális dilemmába keveredik. A film stílusa is megvolt a fejemben, realista drámát akartam."

─ nyilatkozta a Film.hu-nak.

A témát egy olyan Youtube videó ihlette meg, amiben vajdasági fiatal fiúk beszélnek arról, hogy bevándorlókat szöktetnek át a határon. Őket felkutatva született meg a forgatókönyv. A kisfilmet Dabas közelében forgatták, úgy, hogy egy mezőre húztak fel szögesdrótkerítést a határ megjelenítéséhez.

„A kész kisfilm sorra halmozta a fesztiválsikereket, a Friss Húson a legjobb színésznek járó díjat nyerte el, a BuShón fődíjat, a CineFesten CineNewWave-díjat kapott, a Magyar Filmkritikusok pedig 2017 legjobb kisfilmjének választották."

─ olvasható a Film.hu hasábjain.

Az egyetem után Balázsnak nagyon nehéz volt, mivel nem kapott támogatást filmterveire. A Két csík forgatókönyve ekkor született meg. A kisfilm itt tekinthető meg. Egy dühös férfi Facebook posztja ihlette a történetet, ami egy párkapcsolati problémát mutat be, ám a poszttal ellentétben mindkét fél szemszögét megismerhetjük általa. Balázs szerint

Mindenkinek megvan a saját kis világa, érdekes, hogyan tudunk elmenni egymás mellett úgy, hogy ezzel fájdalmat okozunk a másiknak."

A Kék csík több díjat is nyert, köztük a Blue Danube Filmfesztivált fődíját, a Malter vándor filmfesztivál második díját. A Magyar Független Film és Video Szövetség pedig neki ítélte a legjobb kisfilmnek járó helyezését. Ezen kívül operatőre, Bántó Csaba a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen nyert díjat.

(Forrás: Film.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk