Több járvány kialakulását is meggátolta a denevérek karanténba vonulása
Photo by Igam Ogam on Unsplash

Több járvány kialakulását is meggátolta a denevérek karanténba vonulása

A denevérek elkülönítik magukat, és „otthon maradnak" a barlangjaikban, ha nem érzik jól magukat – mindezt azért, hogy ne érintkezzenek más fajokkal. Ezzel vélhetően számos járvány kialakulását előzték már meg.

Korábban már mi is beszámoltuk arról, hogy számos állatfaj, köztük a vérszopó denevérek is, már jóval azelőtt gyakorolták a biztonságos távolságtartást beteg társaikkal, hogy az ember a világjárvány miatt rákényszerült volna.

Most a The Times of Israel beszámolója szerint a Tel-avivi Egyetem kutatói öt nílusi repülőkutyát fertőztek meg egy hasonló kísérlet miatt.

A denevérek viselkedését nyomon követték, és azt találták, hogy az állatok a gyulladás legapróbb tüneteinek jelentkezése esetén fajtársaiktól is elkülönülnek.

A tudósok műholdas nyomkövetővel, gyorsulásmérővel, infravörös kamerával kísérték figyelemmel az állatokat, és vérvizsgálatokkal ellenőrizték az állapotukat.

A vizsgálat eredményeképpen a tudósok megállapították, hogy ez az elkülönülés jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a denevérekben előforduló kórokozók akár közvetlenül, akár más fajok közbeiktatásával emberre is átterjedjenek.

„Azt figyeltük meg, hogy a beteg denevérek távol tartják magukat a kolóniától, és nem hagyják el a barlangot. Ez arra enged következtetni, hogy ember csak akkor találkozhat beteg denevérrel, ha behatol az élőhelyükre vagy elpusztítja azt"

– fogalmazott Joszi Jovel, a Tel-avivi Egyetem idegtudományi kutatásvezetője.

A kutatásban szintén részt vevő Maja Vejnberg arra mutatott rá, hogy a denevérek nagyon közösségi állatok, a beteg egyedek mégis természetük ellenére távol tartják magukat a többi állattól. Kiemelte, hogy ez teljesen idegen viselkedés ezektől az állatoktól, mert az evolúció arra tanította meg őket, hogy együtt maradva nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól, így ösztöneiknek azt kellene diktálniuk, hogy leplezzék fertőzöttségüket, és a csoporttal maradjanak.

„Teljesen világosan kiderült, hogy a beteg állatok eltávolodnak társaiktól, és még hátrálnak is, ha más denevérek közelednek hozzájuk"

– mondta el Vejnberg a The Times of Israelnek, hozzátéve, hogy minden, amit az emberek a koronavírus-járvány kezdete óta csinálnak, a társadalmi távolságtartás, a karantén és az elkülönülés a denevérekre ugyanúgy jellemző.

Ahogy az MTI is írja, világban pusztító, új típusú koronavírus a tudomány mai állása szerint legvalószínűbben állatról terjedt át emberre a kínai Vuhanban, de az elmúlt napokban egyéb elméletek is felerősödtek, különösen miután Joe Biden amerikai elnök is elrendelte, hogy a titkosszolgálatok derítsék ki, honnan ered a vírus, elképzelhető-e, hogy egy kínai laboratóriumból került ki a szabadba.

A figyelmetekbe ajánljuk