
Az elmúlt években számos kávétrend hódította meg a világot – elég csak az espresso martinire gondolnunk. A legújabb újdonság, hogy egy teáskanál extra szűz olívaolaj kerül a gőzölt tejhez. Bár a Starbucks Oleato néven dobott piacra ilyen italokat, ám az ötlet valójában otthoni kísérletekből és…
szeptember 26., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Olívaolaj segítségével készül a tökéletes tejhab
Oláh-Bebesi Borbála

Június elsején ünnepeljük a tej világnapját, amely remek alkalmat ad arra, hogy újragondoljuk ennek az évezredek óta fogyasztott alapélelmiszernek a szerepét. Az ital hosszú ideig nélkülözhetetlen tápanyagforrásként szolgált, a tejfogyasztás azonban megosztóvá vált az elmúlt években. A növényi…

A tojás az egyik legnépszerűbb reggeli, hiszen rendkívül sokoldalú, egészséges és gyorsan elkészíthető. Most mutatunk egy pofonegyszerű trükköt, amivel másfél perc alatt teljes értékű ételt varázsolhatunk az asztalra, mielőtt nekiállnánk napi teendőinknek.
március 30., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Akár 90 másodperc alatt is összedobható a tökéletes…
Hamu és Gyémánt

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is a chai latte, vagyis a dél-ázsiai fűszeres, tejhabos koffeines teaital. Ráadásul otthon is nagyon könnyű elkészíteni, mindössze annyit kell tennünk, hogy lefőzzük, megáztatjuk és megédesítjük, majd pedig tejhabbal felöntjük. Az eredmény egy krémes…
március 06., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Fűszeres, koffeines és nagyon finom – így készíthetünk…
Hamu és Gyémánt

A tehéntej mandulából, szójából, zabból és rizsből készült alternatívái még soha nem voltak olyan népszerűek, mint manapság. Egy új tanulmány azonban azt sugallja, hogy további kutatásokra van szükség a növényi alapú italokkal járó táplálkozási kompromisszumokkal kapcsolatban.
december 25., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Ilyen a növényi italok tápanyagtartalma a tejéhez képest
Hamu és Gyémánt

A legújabb kávétrend nem a kávé minőségével és pörkölési módjával, hanem a hozzáadott tejjel foglalkozik. Annak ellenére, hogy valójában ott lapul legtöbbünk konyhájában, eddig még senkinek sem jutott eszébe a megfelelő tej használata. A szakértők véleménye eltérő azzal kapcsolatban, hogy széles…
október 16., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Sokak szerint ezzel az alternatív tejjel lesz a legfinomabb…
Hamu és Gyémánt

Az elmúlt években elárasztották a boltok polcait a különböző növényi alapú alternatív tejek, melyekről sokáig azt gondoltuk, sokkal egészségesebbek, mint állati eredetű társaik. A társadalmi diskurzust sok oldalról megközelítették már, egy frissen közzétett kutatás eredményei pedig pont arról…

Az elmúlt években sorra jelentek meg a különböző tejek a boltok polcain, amik elsősorban a laktózérzékenyek számára nyújtottak olyan alternatívát, ami egyszerre finom és egészséges. Az évek alatt megismertük a mandula-, a kókusz-, és a rizstejet, de úgy tűnik, hamarosan egy újabb itallal bővül a…
augusztus 21., 2024 ● Turi Dániel
Unod a kókusz- és mandulatejet? Hamarosan elérhető lesz a…
Turi Dániel

Bár az olaszok egyik legismertebb ragujának alapját a sofritto, vagyis a hagyma, a sárgarépa és a zellerszár adja, a bolognaiból a tej sem hiányozhat.
július 10., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Az igazi bolognaiból ez a hozzávaló sosem maradhat ki
Hamu és Gyémánt

Amikor vörösborból készült koktélokról van szó, elsőre inkább a gyümölcsös, frissítő ízek jutnak eszünkbe – elég, ha egy klasszikus sangriára gondolunk. Pedig létezik egy új, jóval szokatlanabb vörösboralapú ital is: a brazil Espanhola nevű koktél egy leegyszerűsített változatának receptje gyorsan…
június 05., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Tarol az interneten a vörösboros-sűrített tejes koktél
Hamu és Gyémánt

A meleg idő beköszöntével kevés dolog esik jobban, mint egy édes jegeskávé. Ennek sűrített tejre csepegtetett, vietnámi változata az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb – jó hír, hogy otthon is könnyed elkészítheted. Mutatjuk a receptet!
május 01., 2024 ● Hamu és Gyémánt
A világhírű vietnámi jegeskávé, amit otthon is könnyedén…
Hamu és Gyémánt

A tea a világ összes szegletében népszerű, illetve mindenkinek megvan a saját szokása, hogyan is fogyasztja. Nemrég azonban egy amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy egy elsőre furcsának tűnő hozzávaló bármelyik teatípust és fogyasztási formát feldobja.
január 28., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Furcsán hangzik, de ettől a hozzávalótól csak jobb lesz a…
Hamu és Gyémánt