Champagne-legendák és legendás champagne-ok a porondon
Illusztráció: Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

Champagne-legendák és legendás champagne-ok a porondon

A champagne több száz éves történelme bővelkedik izgalmas fordulatokban és emlékezetes csúcspontokban – a Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámába ezekből állítottunk össze egy különleges válogatást, vagy a champagne nyelvén: egy valódi prestige cuvée-t. Ebből adunk most egy ízelítőt.


Legyen szó szívfájdalom orvoslásáról vagy a boldogság kiteljesítéséről, vereségérzet mérsékléséről vagy a diadal megkoronázásáról, a champagne nem hiányozhat életünk meghatározó pillanataiból.

A legismertebb: Moët & Chandon

A világ legismertebb és legnagyobb mennyiségben értékesített champagne-márkája a Moët & Chandon. Mintegy 1200 hektárnyi szőlőterülettel rendelkeznek, mészkőbe vájt pincelabirintusuk pedig 28 kilométer hosszan kígyózik Épernay alatt.

Az LVMH-luxusportfólióba tartozó champagne-ház márkanagykövetei között megtaláljuk Scarlett Johanssont és Roger Federert, de II. Erzsébet királynőt is a rajongóik között tudhatják. Az 1743-ban alapított champagne-ház italai nem hiányozhatnak a legnagyobb társasági eseményekről: Charles herceg és Diana hercegné esküvőjén is Moët & Chandon pezsgő került a poharakba, s a legenda szerint Napóleon – aki iskolás éveiben kötött ismeretséget Jean-Rémy Moëttel – is ezzel az itallal ünnepelte győzelmeit és vigasztalta magát vereség után.

„Győzelemkor megérdemeljük, vereség esetén pedig szükségünk van rá."
Bonaparte Napóleon

Pezsgőlocsolás és a Moët Grand Day

Apropó, győzelem: az első pezsgőlocsolás is ehhez a márkához köthető, hiszen a Le Mans-ban rendezett 24 órás versenyen Dan Gurney autóversenyző egy Jeroboám palack tartalmával terítette be az ünneplő tömeget, miután Ford GT40-esével elsőként ért a célba, és állhatott fel a dobogóra.

A Moët & Chandon évente közel 30 millió palackkal örvendezteti meg a pezsgőrajongókat, a minden évben megrendezett Moët Grand Dayen pedig a világ különböző pontjain invitálják koccintásra az embereket. Mindezen felül a pezsgőspoharakból épített piramis szintén a Moët találmánya…

Illusztráció: Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

Dom Pérignon, a világ kultikus pezsgője

Talán kevésbé közismert, de a világ kultikus pezsgőjét, a pajzsra emlékeztető klasszikus címkét viselő Dom Pérignont is a Moët & Chandon készíti. Ez a champagne csak a legjobb évjáratokban születhet meg, és jellemzően tíz évet is eltölt a palackban, mielőtt piacra kerül.

A legfrissebb, 2010-es évjáratot pár hónapja hozták forgalomba: ha a névadójaként ismert és a pezsgő feltalálójaként is aposztrofált bencés szerzeteshez hasonlóan mi is a csillagok ízét szeretnénk kóstolni, akkor 60 000 forint körüli áron szerezhetjük be a pezsgőkülönlegesség palackját.

Kíváncsi vagy a folytatásra? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Vancsik Ivett

A figyelmetekbe ajánljuk