A cápák a természetes GPS-ük segítségével képesek húszezer kilométert is megtenni hazáig
fish under water view

A cápák a természetes GPS-ük segítségével képesek húszezer kilométert is megtenni hazáig

Először találtak erős bizonyítékot arra, hogy a tengeri teknősökhöz hasonlóan a cápák is a Föld mágneses mezejét használva navigálnak hosszú távú utazásaik során.

Bryan Keller, a Save Our Seas Foundation projektvezetője, a Floridai Állami Egyetem laboratóriumának munkatársa szerint a cápák a mágneses mezőt természetes GPS-ként használják.

Több cápafaj hosszú utat tesz meg azért, hogy évről évre eljusson bizonyos helyszínekre. A cápákról az is ismert, hogy érzékenyek az elektromágneses mezőkre. Ezért a tudósok régóta gyanították, hogy a két dolognak van köze egymáshoz, kihívást jelentett azonban az, hogy ezt bizonyítsák is.

A szakértők végül az eredményeikről a Current Biology című tudományos lapban számoltak be.

„Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy sikerült. A cápákat nehéz kutatni, ezért sem sikerült mindezt bizonyítani 50 éven keresztül"

– idézi Kellert a PhysOrg.com.

A kutatáshoz a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo) választották, amely kisméretű, így könnyebben tanulmányozható, és tudják róla, hogy évről évre visszatér egyes helyekre.

„Ez bizonyítja, hogy a cápák tudják, hol van az otthonuk és különböző helyszínekről képesek visszanavigálni oda"

– véli Keller.

Húsz fiatal, vadon elfogott pörölycápával végzett vizsgálatok során olyan mágneses körülmények közé helyezték az állatokat, mint amilyenek a kifogás helyétől több száz kilométerre lévő helyeket jellemzik. Így megjósolható volt, hogyan fognak a cápák tájékozódni, ha valóban mágneses nyomok alapján navigálnak.

Unsplash/David Clode

A szakértők szerint eredményeik más cápafajok lenyűgöző bravúrjaira is magyarázatot adhatnak.

Dokumentáltak például egy nagy fehér cápát, mely Dél-Afrikától Ausztráliáig vándorolt, majd következő évben ugyanazon az útvonalon tért vissza.

„Mennyire menő, hogy egy cápa megtesz egy 20 ezer kilométeres körutat a háromdimenziós óceánban és pontosan ugyanarra a helyre tér vissza? Ez elképesztő! Egy olyan világban, ahol az emberek GPS segítségével navigálnak mindenhova, ez a képesség igazán figyelemre méltó"

– lelkendezett Keller.

Unsplash/ Marcelo Cidrack

A jövőben a szakértő többek között azt is vizsgálni szeretné, hogy vannak-e, és ha igen, milyen hatással vannak a cápákra az emberi forrású mágneses mezők, például a tenger alatti kábelek. Az is feltárásra vár, hogy a mágneses jeleket csak hosszú távú vándorlásaik alkalmával, vagy mindennapi viselkedésük során is használják-e ezek a fajok.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk