A klímaváltozás kihat az újszülött cápák súlyára és egészségére.


Mivel a klímaváltozás miatt a világ óceánjai felmelegednek, az újszülött egyedek kisebbek, kimerültek, alultápláltak lesznek, több energiára lesz szükségük, ezen kívül olyan környezetbe születnek, amelyben nehéz túlélniük. Ez problémás amiatt, hogy a cápák nem törődnek kicsinyeikkel tojásrakás után, az újszülött cápáknak egyedül kell túlélési stratégiákat kidolgozni.

A James Cook Egyetem, valamint a Massachusetts Egyetem Phd hallgatója, Carolyn Wheeler vezette a kutatást, melyben melegedésnek kitett epaulette cápák növekedését és fiziológiai teljesítményét figyelték meg embrió, valamint fióka korukban. A melegedést, vagyis a cápákat körülvevő 31 Celsius-fokos vizet mesterségesen állították elő, mivel ez a körülmény fogadja majd őket az évszázad végén a számítások szerint.

"A cápák fontos ragadozók, egészségesen tartják az óceán ökoszisztémáit. Ragadozók nélkül egész ökoszisztémák összeomolhatnak, ezért tovább kell vizsgálódnunk, és védenünk kell ezeket a lényeket."

─ nyilatkozták a kutatók.

Az epaulette cápák ismertek az ellenálló képességükről, rugalmasan fejlődnek az óceán savasodásának ellenére. Ha ők nem viselik el a klímaváltozást, mi lesz a többi fajjal?

Forrás: Eurekalert

A figyelmetekbe ajánljuk