olvas könyv világ könyvfővárosa

Budapest megpályázza a „Világ Könyvfővárosa" címet 2023-ban. Az UNESCO által támogatott díj, elnyerésével akár a magyar főváros Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján adhat otthont az egész éves programsorozatnak.


bp olvas\u00f3 fi\u00fa

Unspalsh/Charlie Gallant

Nem titkolt célja a fővárosnak, hogy a sportrendezvények mellett a kulturális arcáról is ismertté váljon Budapest Európában vagy akár a világban.

Kuala Lumpur és Tbiliszi után 2023-ban Budapest lehet a Világ Könyvfővárosa. A cím megpályázásának kulturális és turisztikai jelentősége is van: a cél, hogy az egyéves programsorozat a könyvszakmát és a kulturális turizmust, az olvasás népszerűsítését is támogassa – olvasható Budapest Városháza Facebook-oldalán. Amennyiben Budapest elnyerné a címet, az biztos, hogy a már ismert könyvhetek és fesztiválok mellett több kisebb, mindenki számára elérhető, ingyenes könyv- és olvasásnépszerűsítő programok lepnék el a várost.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól márciusig, egy teljes éven át „A Világ Könyvfővárosaként" (World Book Capital) működik. Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) voltak, 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur, 2021-é pedig Tbiliszi lesz. 2023-ban a világrégiók rotációja ismét európai várost is a címhez segíthet.

A figyelmetekbe ajánljuk