Megyer-hegyi Tengerszem - Sárospatak

Bár egyre inkább közeledünk a nyár végéhez, a kirándulásról és a hétvégi kikapcsolódásról továbbra sem kell lemondanunk. Hazánk tele van csodálatosabbnál csodálatosabb helyszínekkel, ez pedig különösen igaz a Bükk által határolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Az ősz közeledtével bátran látogassunk el az ország keleti csücskébe, megbánni biztos nem fogjuk. És hogy pontosan hova? Mutatjuk!


Lillafüredi Libegő

hellomiskolc.hu

2016 óta élvezhetjük Miskolc izgalmas látványosságát, a Lillafüredi Libegőt. A Szinva patak völgyében, a Jávorhegy lábánál kialakított alsó állomástól egy több mint ezer méteres pálya vezet a Fehérkő mellett elterülő Jávorhegyi rétre. 303 méteres tengerszint feletti magasságból gyönyörködhetünk a táj szépségében a negyed órás „utazás" során.

Füzéri vár

Füzér vára a 13. század elején épült, így pedig Magyarország egyik legrégebbi vára. A Zempléni-hegységben található várhegy hazánk hét természeti csodájának egyike.

A látogatók az átépített Alsóvárba a felemelt kaputornyon keresztül léphetnek be, ahol fogadótermek és a pénztár található. A Felsővár udvarába az óratoronyként is funkcionáló kaputornyon keresztül lehet jutni. A korhű jelmezekbe öltözött animátoroknak köszönhetően a vendégek sokat megtudhatnak a vár történelméről, lakóiról és az épületeiről. S mindezek mellett elmerenghetünk a csodálatos kilátásban, ami a Zempléni-hegységre nyílik.

Megyer-hegyi Tengerszem - Sárospatak

Megyer-hegyi Tengerszem - Sárospatak

123rf

Egyedülálló természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi, ha Sárospatakon járunk. A várostól északra magasodik ugyanis a több mint 300 méteres Megyer-hegy, ami hazánk egyik eldugott természeti csodáját, a Megyer-hegyi Tengerszemet rejti magában.

A Megyer-hegyi Tengerszem egykor malomkőbánya volt, ugyanis területre jellemző lyukacsos szerkezetű, kemény riolittufa megfelelő alapot biztosított a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveinek gyártására.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont 

A Miskolctól körülbelül 55 km-re fekvő község, Vizsoly nem akármiről ismert:

1588-ban itt alapították meg Magyarország egyik legrégibb könyvnyomdáját, abból a célból, hogy abban a Károlyi Gáspár gönci prédikátortól fordított bibliát nyomtassák. Majd két évvel később itt nyomtatták a méltán híres Vizsolyi Bibliát.

A Szentírás első, teljes magyar nyelvű fordítása felbecsülhetetlen jelentőséggel bír nyomda- és egyháztörténeti szempontból, de a magyar nyelv fejlődéstörténetének is meghatározó fordulópontja. A Vizsolyi Biblia Látogatóközpont 2015 óta őrzi a már hungarikumok közé is sorolt műkincsnek egy eredeti példányát.

A figyelmetekbe ajánljuk