Vácrátóti botanikus kert

4 + 1 őszi kirándulóhely Budapest közelében, amit ősszel tilos kihagyni!

Úgy tűnik, idénre végleg elbúcsúzott a nyár, a hosszas és már-már elviselhetetlen kánikula után pedig mi sem eshet jobban, mint a hétvégi kirándulások. Nemcsak fizikailag, de mentálisan is jót tesz nekünk, ha néha kiszakadunk a mókuskerékből és szívunk egy kis friss levegőt. Hogy pontosan hova érdemes menni Budapest környékén? Mutatjuk!


Vácrátóti Botanikus Kert

Göd szomszédságában található az ország legnagyobb botanikus kertje. A Vácrátóti Botanikus Kertben közel 13 ezer növényfaj él. De nem csak szép virágokat csodálhatunk meg, rengeteg védett növényt is felfedezhetünk, amelyekre érdemes fokozott figyelmet fordítani, hogy le ne tiporjuk őket.

Dera-szurdok

A Dera-szurdok körülbelül 1 km hosszú. Az itt található Dera-folyón apró fahidacskák ívelnek át, amely igazán varázslatossá teszi az élményt. A túraútvonal ugyan nem túl hosszú, de a közelben több is található. Budapestről a Pomázrq induló távolsági buszokkal a legegyszerűbb eljutni az erdőhöz.

Grassalkovich-kastély

YouTube

A varázslatos gödöllői Grassalkovich-kastélyt Mária Terézia uralkodásakor építették, jelenleg pedig múzeumként üzemel. Egy napos őszi déltuánon érdemes a kastélykertben egy nagyot sétálni. Gödöllőt az Örs vezér tértől induló gödöllői hévvel a legpraktikusabb megközelíteni.

Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. A kilátót pár éve újították fel, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. Emellett érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyréttől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny azonban gyakorlottabb túrázóknak javasolt.

Prédikálószék

GettyImages

Kezdőknek ugyan nehéz túraútvonal, a látvány viszont minden fáradtságot megér. Ez Prédikálószék, ami 639 méterével a Pilis-Visegrádi-hegység legmagasabb hegycsúcsa.

A legmagasabb pontra érve a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámája tárul a szemünk elé, de tökéletes rálátás nyílik a Visegrádon található Salamon-toronyra, valamint a Fellegvárra.
A túrát érdemes Dömösről megkezdeni, ami a fővárostól autóval nagyjából egy órát vesz igénybe, tömegközlekedéssel viszont számolhatunk közel 2 órát is.

(funzine.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk